Oud besje?

Een ontbijtje met garnalen, rijst, sperzieboontjes en gedroogd zeewier. Ik heb weer Japans bezoek. Yasuko Manako, oprichter van Manako Flower Academy (met vestigingen in Tokyo, Osaka, Shanghai, Peking en Parijs) logeert drie dagen bij mij thuis.

Na het winnen van een bloemschikwedstrijd (Laren, 1983) ontmoette ik (lang verhaal – kort verhaal) Keiko Kinoshita en Yasuko Manako, die mij vervolgens uitnodigden om in 1987 in Japan les te komen geven. Japanners zijn trouw. Sinds die tijd komen zij naar Nederland of reis ik naar Japan voor floristische kennisuitwisseling.
Yasuko Manako is al een dagje ouder maar blijft op zoek naar de nieuwste trends en technieken. Voor haar studenten. Dus we bezoeken bloemenwinkels en Floral Movement in Naaldwijk. Ik maak 500 foto’s met haar iPad-mini. En bij ons op het Clusius College verzorgt ze een demonstratie Ikebana, het Japanse bloemschikken. Fotogeniek met haar fleurige hoed, glitternagels, lange rode jurk en Japans gebloemde shawl. Voor de studenten heeft ze een handgeschreven hand-out en een Japans koekje meegebracht. Ze vinden haar schattig.
Yasuko Manako is in de herfst van haar leven, maar blijft inspireren. Een oud besje? Ik vind haar een prachtige, glimmende, felrode rozenbottel. Lesgeven in de bloemen is haar levenselixer.

Anna Koster