Oude kas wordt omgebouwd tot zonnepark

    Op de daken van een oude tuinbouwkas (4 ha) in Luttelgeest verschijnen binnenkort 20.000 zonnepanelen, die samen goed zijn voor een vermogen van 8,2 MWp. Het zonnepark is ontwikkeld door Zonnewijzer en stichting Energie Expertisecentrum Flevoland (EEF), en is uitgevoerd door ProfiNRG. Na oplevering kan het project 2.200 huishoudens van stroom voorzien.

    De gemeente Luttelgeest gaf in de afgelopen jaren geen vergunning voor een veldopstelling van zonnepanelen. „Op het dek van een kwekerij was het wel toegestaan”, vertelt Cor Poppe, directeur van Zonnewijzer. Hij kocht daarom een bestaande kwekerij in de gemeente die anders zou worden afgebroken.

    Een van de gangbare montagemethoden is het plaatsen van panelen over de bestaande beglazing heen, waarmee je in feite twee constructies op elkaar bouwt. „Echter, de onderconstructie is vaak niet berekend op het extra gewicht van de panelen,” aldus Cees van de Werken, directeur van ProfiNRG. „Een andere gangbare werkwijze is het vervangen van het bestaande glas. Vervolgens monteer je tussen de profielen van de kas de nieuwe frameloze zonnepanelen. Het grote nadeel van deze aanpak is dat je vaak in de problemen komt met de maatvoering. Dus zijn we gaan zoeken naar nieuwe wegen.”

    De constructie zal straks volledig bestaan uit normale zonnepanelen op de aanwezige roeden. Van de Werken: „Dit heeft als voordeel dat we zoveel mogelijk van de bestaande constructie hergebruiken. We verwijderen het glas, en brengen op de roeden een profielsysteem aan, waarin we de panelen kunnen schuiven. Dit zorgt voor een degelijke constructie. Werk je met frameloze panelen, dan is dat vaak heel kwetsbaar.” Niet alleen stevigheid speelt mee, ook bouwkosten van dit nieuwe constructiesysteem vallen volgens Van der Werken gunstig uit. „Grofweg kun je stellen dat de prijsstelling vergelijkbaar is met de kosten voor normale grondgeboden PV-systemen van vergelijkbare omvang. We verwachten dan ook dat dit project de interesse van nieuwe partijen zal trekken.”

    Bijna alle lichten staan op groen voor de installatie. „De kas krijgt nu een tweede leven,” aldus Poppe. „Dat is een goede zaak. Er kan zeker 25 jaar duurzame energie opgewekt kan gaan worden.”

    Ook zal de kas deels in gebruik blijven voor teelt. Poppe: „Als de installatie in 2021 draait, gaan we ontdekken welk klimaat er exact binnen ontstaat en welke gewassen daar goed kunnen gedijen. Dat weet nu nog niemand, omdat we te maken hebben met een unieke situatie: een andere grondsoort, andere constructie, ander licht en een andere temperatuur. Maar dat hoort bij pionieren.”

    De proef-opstelling van de kas met zonnepanelen op het dek. Het is de verwachting is januari 2021 gestart kan worden met de definitieve installatie op 4 ha. Het project kan dan in het voorjaar aan het net worden gekoppeld
    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties