Paarden verwijderen essenstammen op Landgoed Keukenhof

  Keukenhof besteedt jaarlijks veel aandacht aan het bosonderhoud op het landgoed. Zieke of aangetaste bomen worden geveld om gevaarlijke situaties te voorkomen en er worden voortdurend nieuwe bomen geplant. Zo werden vorige week vrijdag meterslange essenstammen verwijderd door twee trekpaarden.

  In 2019 is de houtvijver op Landgoed Keukenhof schoongemaakt. Deze is daarna een jaar lang gebruikt om vijftig gekapte essen te ‘wateren’. Deze eeuwenoude techniek zorgt ervoor dat het hout duurzamer wordt. Het wateren van hout werd toegepast om bestendig, goed bewerkbaar timmerhout te verkrijgen. Gewaterd hout trekt bijvoorbeeld minder krom. Na een jaar wateren zijn de stammen klaar voor verwerking.

  Met twee trekpaarden worden de essenstammen verwijderd op Landgoed Keukenhof. (Foto: Keukenhof)

  Paard aan ’t werk

  De essenstammen zijn verwijderd door twee trekpaarden van Paard aan ‘t werk. Net zoals dat vroeger gebeurde. Henk de Mooij, manager parkbeheer bij Keukenhof, vertelt enthousiast: „We laten graag zien hoe het er vroeger aan toeging op het landgoed. Dit is een mooie manier om bosonderhoud te plegen op een manier zoals het honderden jaren geleden ook al gebeurde. Het is prachtig om de paarden aan het werk te zien.”

  Delen van de oude bomen worden hergebruikt op het landgoed en er gaan boomstammen naar Bollenstreekhout die er mooie houtproducten van maken. Ted Wiegman, oprichter van Bollenstreekhout, is blij met de boomstammen. „We werken graag samen met lokale partners en van deze bomen maken we ook weer prachtige producten. We zorgen ook voor heraanplant. Voor elke geoogste boom planten we drie nieuwe bomen aan, zo ook op Landgoed Keukenhof.” Op deze manier behoudt Keukenhof het bos voor de komende generaties. 

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties