Panorama Tulipland 3.0: bouwstenen voor een nieuw museum

Museum de Zwarte Tulp verhuist in 2020 naar een nieuwe locatie. Tegelijk verandert de naam in Holland Tulip Museum. Het heeft de ambitie om op de nieuwe locatie uit te groeien tot een internationaal museum over alle facetten van de bolbloem. Wie meer wil weten over het nieuwe museum kan de komende maanden terecht bij de tentoonstelling in Lisse, waar de uitgezette lijnen met bijzondere objecten en kunst zichtbaar gemaakt worden.

Bij de tentoonstelling ‘Panorama Tulipland 3.0’, te zien van 29 juni tot en met 27 oktober  worden verschillende bouwstenen getoond die richting gaan geven aan het nieuwe museum. Deze lopen dwars door de geschiedenis heen. Van letterlijke bouwstenen van Jan Six II van Hillegom tot aan de eerste versie van het beroemde Panorama van Leo van den Ende. Dit eerste panorama werd door de kunstenaar in vier maanden geschilderd en diende als voorstudie voor het latere bekende Panorama Tulipland.

Leo van den Ende, Panorama Tulipland / eerste versie (1996-1997), olieverf op doek, 10 x 50 x 75 cm – 10 x 500 euro. Afgebeeld deel 8 van 10 met een afbeelding van ’t Huys Dever in Lisse.

Moderne en hedendaagse kunst is er ook in de vorm van fotografie van Marie Cécile Thijs en Marcel van der Vlugt, tulpenvazen van Bernard Heesen en Josja Schepman en een proefpaneel van Jennifer Tee behorend bij haar kunstwerk in een nieuw Amsterdams metrostation. De bollenvelden van Anton Koster uit de collectie van het museum krijgen gezelschap van schilderijen van Ferdinand Hart Nibbrig en fotografie van Leendert Blok en Marcel van der Vlugt.

Marie Cecile Thijs, The Kiss, Lambda C-print on dibond with matted plexi & black floating frame, 70 x 70 cm, Copyright Marie Cécile Thijs, courtesy SmithDavidson Gallery.

Reuzenbollen

Het museum beperkt zich niet tot de muren van het nieuwe gebouw. Met het project ‘Reuzenbollen/ Hollands Glorie’ komen er vanaf 2020 tientallen kunstbollen in de Duin- en Bollensteek te staan. Ze gaan een belangrijke rol spelen in de marketing van de gehele regio. Op dit moment worden de eerste bollen door gerenommeerde (inter)nationale kunstenaars beschilderd en getoond aan het publiek.

Bron en foto’s: Museum De Zwarte Tulp

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties