Papa’s Rolls-Royce

Bianca was 18 en haar Danny 20 jaar toen ze besloten een kwekerij over te nemen en voor zichzelf te beginnen. Hun vader Cor had zijn bedrijf verkocht waar hij onder meer Nerine en Agapanthus teelde. Cor was altijd op zoek naar uitzonderlijke planten en dan lette hij niet alleen op kleur of vorm maar vooral op vroeger en later bloeiende planten.

Agapanthus is een soort knolgewas met wortelstokken dat zich onderscheidt in twee types: één waarvan na de bloei de bladeren afsterven en één waarvan de bladeren groen blijven. Cor dacht als een plant na de bloei niet afsterft en zijn blad blijft groeien dat hij dan ook kan bloeien. Dus toen hij bij een collega een aantal planten in de container zag liggen met bloemen terwijl het helemaal niet de bloeitijd was, zag hij direct mogelijkheden.
De collega vond het geen probleem en Cor ging aan de slag. Kruisen, kruisen en kruisen totdat hij moederplanten had met de volgende eigenschappen:

  • Niet uitvallen op de vaas
  • Goede houdbaarheid
  • Vroeg- én laatbloeiend
  • Goede kleuren
  • Dikke stelen
  • Grote bloemknoppen

Bianca en Danny hadden heel goed gezien dat ze met de moederplanten van vader Cor iets goeds in handen hadden. Die had er toch niets meer aan want hij had zijn tuin verkocht. Toen zij tien jaar geleden hun kwekerij kochten konden ze het plantmateriaal overnemen van pa die het land van zijn kwekerij had verkocht aan een ontwikkelingsproject. En ze doen het goed! De naam Eyco is alom bekend en iedereen wereldwijd weet dat de Agapanthus van deze kwekerij van de allerbeste kwaliteit zijn.

 

Ze telen diverse soorten blauw en wit. En natuurlijk zijn ze weer soorten aan het kruisen om weer nieuwe kleuren te verwerven. Ze dromen dat op een dag uit een van de zaailingen een roze of een rode komt maar één ding staat voorop: kwaliteit! Elke bloem wordt ontdaan van het natuurlijke velletje dat om de knop zit zodat de bloem zich optimaal kan ontwikkelen. Na de oogst controleren ze elke bloem met liefde en passie voor hun product.

Natuurlijk gaat het aan je hart als je na jaren kruisen denkt een goede lichtblauwe te hebben maar dit soort toch op bepaalde momenten niet voldoet aan de kwaliteit. Dan moet hij er uit en zijn jarenlange inspanning van vermeerderen van planten en wachten op de eerste bloemen voor niets geweest. Jammer maar kwaliteit is belangrijker, zeggen broer en zus van Eijk en dat is de reden dat zij ook zo’n goede prijs krijgen. Ze kweken de Rolls Royce onder de Agapanthus.
Bianca: ‘Agapanthus worden na het snijden direct op water gezet en dan gaat de sapstroom lopen. Deze moet je niet onderbreken.’ Ze adviseert dan ook de bloemen op water te vervoeren voor een betere uitbloei en houdbaarheid.
Agapanthus heeft een zeer goed vaasleven. Van maart tot en met m augustus is veertien dagen geen uitzondering. Vanaf september wordt het iets korter, net als de meeste andere Hollandse bloemen, dan blijven ze tien dagen goed. In deze test is de cyclus veiling, groothandel en winkel  van circa drie dagen niet meegeteld. Bovendien is het een duurzame teelt en zijn de bloemen MPSA+ gecertificeerd.

Tekst: Bab Star jr, Bloemengroothandel Bab Star | Foto’s: Fotostudio GJ Vlekke en Bab Star

Dit artikel verder lezen?

Wachtwoord vergeten
Nog geen abonnee?

Direct registreren

Uw voordelen

  • Het betrouwbare vakblad tien keer per jaar bij u op de deurmat
  • Vakinformatie over alle facetten van de bloemendetailhandel, de bedrijfsvoering, productpresentatie, verkoop en personeelsbeleid
  • Toegang tot online besloten artikelen en data
  • Exclusieve toegang tot digitale vakbladen database
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties