Pareltje

Voor wat we gewoon margriet noemen, bestaan vrij moeilijke wetenschappelijke benamingen. De gewone of grootbloemige margriet draagt de naam Leucanthemum vulgare, letterlijk vertaald: gewone witte bloem. De struikmargriet draagt de wetenschappelijke naam Argyranthemum frutescens, wat letterlijk struikvormige zilveren bloem betekent. De volksnaam margriet is ontleend aan de Griekse benaming margarite. Dit betekent parel. In Engeland wordt gesproken van Daisy, afkomstig van daeges eage: de ogen van de dag. Margrieten reageren op daglicht. Ze openen de bloemen in de ochtend en sluiten weer in de avond. Het nadeel kan zijn dat ook op donkere dagen de bloemen moeilijk opengaan; en juist dan is een vrolijk ogende plant zo gewenst.  Daarom hebben veredelaars geprobeerd deze eigenschap uit het moderne sortiment te kruisen.

Lange bloei

Margrieten zijn al sinds de oudheid in cultuur, zeker vierduizend jaar. Leucanthemum en Argyranthemum werden vroeger ondergebracht bij Chrysanthemum, een van oorsprong in China en Japan voorkomend plantengeslacht. Argyranthemum frutescens, het thema van deze noviteit, is ook een tijd Pyrethrum frutescens genoemd. Het soort komt van oorsprong van de Canarische Eilanden en Madeira en is vandaar verspreid over het vaste land van Zuid-Europa. In de natuur komen ze verwilderd voor rond de Middellandse Zee en in Amerika, vooral in Californië.

Omdat de planten vorstgevoelig zijn, zijn ze in Nederland moeilijk over te houden. Ze bloeien de hele zomer door en kunnen met regelmatig toppen tot mooie bolstruiken gevormd worden à la de bolchrysanten die in het najaar verkrijgbaar zijn. Struikmargrieten zijn volgens onderzoek naar bloei-indunctie bij perkplanten, daglengteneutraal en reageren hiervoor ook niet op temperatuur, zoals chrysanten dat wel doen. Deze bloeien pas als de daglengte gedaald is richting tien uur.

Linnaeus heeft Argyranthemum frutescens beschreven en voorzien van deze geldige naam. Echter achter de naam duikt steeds op de naam van Carl Heinrich Schultz. Hij bepaalde uiteindelijk de juiste plek in de plantensystematiek en publiceerde dit in 1844. Naast frutescens telt het geslacht nog circa 35 soorten. Argyranthemum frutescens ‘Daria’ is een roze vroegbloeiende en compact groeiende cultivar die vorig jaar op de markt is verschenen en op dit moment al bloeiend wordt geleverd.

Naam: Argyranthemum frutescens ‘Daria’

Kenmerken: perkplant tot 40 cm hoog; blad drievoudig, diep ingesneden, grijsgroen; bladgrootte tot 7,5 cm; bladoppervlak met iets van waslaagje; bloeiwijze hoofdje, niet gevuld; bloemdoorsnede tot 1 cm; bloemkleur roze met geel hartje

Herkomst: Canarische Eilanden

Houdbaarheid: één zomerseizoen

Verkrijgbaarheid: vanaf half februari

VBN-nummer: 119936

Veiling: FloraXchange

Verzorging: verlangt een zonnige plek; verder is het een makkelijke perk- of kuipplant

Tekst: Leo Miedema, Floricode.com | Foto: Fotostudio GJ Vlekke

Dit artikel verder lezen?

Wachtwoord vergeten
Nog geen abonnee?

Direct registreren

Uw voordelen

  • Het betrouwbare vakblad tien keer per jaar bij u op de deurmat
  • Vakinformatie over alle facetten van de bloemendetailhandel, de bedrijfsvoering, productpresentatie, verkoop en personeelsbeleid
  • Toegang tot online besloten artikelen en data
  • Exclusieve toegang tot digitale vakbladen database
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties