De Boomkwekerij Uitgelicht PCS zet duurzaamheidsonderzoek voort

  PCS zet duurzaamheidsonderzoek voort

  0

  Proefcentrum voor Sierteelt (PCS) krijgt €128.000 subsidie voor duurzaamheidsonderzoek. Dat zegde de Vlaamse landbouwminister deze week toe tijdens zijn bezoek aan boomkwekerij Op de Beeck in Putte.

  Het Proefcentrum voor de Sierteelt neemt dit jaar het werk van het voormalige Vlaams Milieucentrum Sierteelt voort. Het VMS draaide werd voorheen gesubsidieerd door de Vlaamse overheid. De verwachting was dat ook het PCS subsidie zou krijgen voor het voortzetten en opstarten van projecten die de duurzaamheid van de Belgische sierteelt bevorderen. De nieuwe landbouwminister Koen Van den Heuvel bevestigde deze week dat Vlaanderen blijft investeren in een duurzame teelt.

  De subsidie is voor de hele sierteeltsector, dus zal worden verdeeld over boomteelt, azalea, begonia, perkplanten en snijbloemen. „In de boomkwekerij zal in projecten komend jaar de nadruk komen te liggen op bemestingsproblematiek rond het mestactieplan en onderzoeken naar first flush in de containerteelt omdat kwekers daar nu met regelgeving worden geconfronteerd waarvan zij niet weten hoe ze die moeten oplossen”, vertelt sectorvoorzitter boomkwekerij van het AVBS Lucien Verschoren. Daarnaast zullen bestaande projecten en onderzoeken naar spuittechniek, driftreductie en puntemissie worden voortgezet. „Waterkwaliteit blijft toch een aandachtspunt waar nog winst te halen is”, meent Verschoren.

  Kennismaking

  Dat de minister de subsidietoezegging deed tijdens het bedrijfsbezoek aan kwekerij Op de Beeck is niet helemaal toevallig. De boomkweker uit Putte zit in het technisch comité dat het onderzoek rond duurzaamheid bij PCS mee aanstuurt.

  Zowel PCS als AVBS was blij met het bezoek van de landbouwminister. Niet alleen vanwege de subsidie die hij toezegde, maar ook omdat het bezoek voor de nieuwe landbouwminister een eerste kennismaking is met de boomkwekerijsector.  Verschoren: „En Op de Beeck is een mooi bedrijf. Philip Op de Beeck is een kweker die bewust bezig is en weloverwogen te werk gaat met aandacht voor kwaliteit en milieu.”

  Op de Beeck zaait 1/3de van zijn kwekerij jaarlijks in met groenbemesters, kweekt zo geïntegreerd mogelijk en probeert middels luchtondersteuning op zijn spuitmachine de drift van gewasbeschermingsmiddelen te minimaliseren.

  Dit artikel verder lezen?

  Nog geen abonnee?

  Direct registreren

  Uw voordelen

  • Het betrouwbare vakblad tien keer per jaar bij u op de deurmat
  • Vakinformatie over alle facetten van de bloemendetailhandel, de bedrijfsvoering, productpresentatie, verkoop en personeelsbeleid
  • Toegang tot online besloten artikelen en data
  • Exclusieve toegang tot digitale vakbladen database
  Ketura Sikken
  Ketura Sikken is sinds 2008 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Zij schrijft voornamelijk over sortiment, gewasbescherming en duurzaamheid.

  Reageer op dit artikel

  avatar