Vakblad voor de Bloemisterij Het vak Pieter Lock van Evanthia: ’Vergrijzing zorgpunt voor mondiale zaadproductie’

  Pieter Lock van Evanthia: ’Vergrijzing zorgpunt voor mondiale zaadproductie’

  0

  Pieter Lock, manager tropische planten bij vermeerderaar en veredelaar Evanthia, maakt zich enigszins zorgen over de mondiale zaadproductie. Enerzijds door vergrijzing van verzamelaars en producenten, anderzijds door heftige natuurverschijnselen.

  De vermeerderingsactiviteiten van Evanthia zullen binnen twee jaar, en wellicht binnen een jaar, zijn gegroeid naar een hectare, schat Lock in. Het bedrijf vermeerdert tropische planten in ’s Gravenzande. Uit zaad, ook al worden andere vermeerderingsmethoden beproefd, onder andere weefselkweek, voor verbreding van assortiment.

  • Zo’n 80% van de zaden wordt machinaal gezaaid (achtergrond), maar 20% blijft handwerk (voorgrond), omdat ze te grof of te licht zijn.

  • Evanthia bouwde een koelcel op een voormalig perkplantenbedrijf om tot een klimaatcel.

  • Uit de kiemcel vindt de ’nakieming’ op betonnen vloeren plaats bij 20oC, een RV van 65 tot 75%.

  • En onder wit folie of acryldoek. Dit duurt slechts enkele dagen totdat de zaailingen zichtbaar worden.

  Zaden betrekt het bedrijf uit de hele wereld, maar voornamelijk uit Zuid- en Noord-America, Azië en Afrika. Berichten van heftige natuurverschijnselen in sommige van die gebieden baart Lock zorgen, zoals heftige orkanen in het Caribisch gebied en recente aardbevingen in Mexico.

  Echter nog zorgwekkender vindt de manager de vergrijzing onder de verzamelaars en producenten van zaden: „Naast de diverse verzamelaars en producenten, produceren we zaad van diverse soorten ook zelf op. Dit gebeurt op diverse locaties verspreid over de hele wereld. Dit om ook in toekomst zeker te zijn van kwalitatief goed zaad.”

  Duurzaam uitgangsmateriaal

  Evanthia is zich bewust van verduurzaming van de sector. Bij leveranciers van uitgangsmateriaal neemt de druk toe om schoner te produceren. Die weg is de vermeerderaar dan ook drie jaar ingeslagen door meer op biologische bestrijding in te zetten. De ontwikkelingen met ledbelichting en plantversterkers volgt Lock ook op de voet. „Kant-en-klare antwoorden hebben we nog niet. In die zin zijn ook veel vermeerderaars nog zoekende”, verklaart Lock.

  Komende vrijdag, 29 september, is een uitgebreidere reportage te lezen in de Bloemisterij.

  Peter van Leth
  Peter van Leth is vakredacteur politiek en economie bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Verdere aandachtsgebieden zijn personeelsbeleid, gewasbescherming, veredeling, groene, perk- en kuipplanten.

  Reageer op dit artikel

  avatar