Pinnen goedkoper dan cash betalen

Een pintransactie is 0,03 euro goedkoper dan een contante betaling. De gemiddelde kosten voor een pinbetaling bij alle toonbankondernemingen bedragen 0,21 euro, voor een contante transactie is dat 0,24 euro. Klanten vinden pinnen makkelijk en veilig.

Onderzoek van Panteia/EIM in opdracht van de Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen, toont aan dat pinnen goedkoper is dan contant afrekenen. Alle kostencomponenten zijn meegenomen: de tarieven van banken, waardevervoerders, verzekeraars en dergelijke, maar ook de afschrijving van de pinautomaat en de tijd die medewerkers aan de betaalmiddelen besteden.

Voor ondernemers die een pinautomaat hebben staan en de kosten daarvan niet meerekenen, is een pintransactie zelfs €0,10 goedkoper.

Toenemend gebruik
De gunstige kosten voor pinnen zijn vooral het gevolg van het toenemend gebruik van de pinpas door de Nederlandse consument. Tussen 2009 en 2012 steeg het aantal pintransacties bij detailhandel, horeca, benzinestations en ambulante handel, met maar liefst 33%. Het aantal contante betalingen daalde in diezelfde periode sterk.