Piratenpartij wil af van verlaagd energietarief glastuinbouw

    De Piratenpartij is geen grapje, meldt de nieuwe deelnemer aan de Tweede Kamerverkiezingen op zijn site. Dat blijkt ook als we de partij van lijsttrekker Ancilla van de Leest enkele vragen en stellingen over tuinbouwthema’s voorleggen. Hoewel over sommige onderwerpen (nog) standpunten ontbreken, is de Piratenpartij over minstens twee zaken heel duidelijk: er moet beter en soepeler toelatingsbeleid voor gewasbeschermingsmiddelen komen en het verlaagd energietarief glastuinbouw moet verdwijnen.

    Een beter en soepeler toelatingsbeleid voor gewasbeschermingsmiddelen komt er volgens de Piratenpartij niet door als rijksoverheid aanpassing van dat beleid beter af te stemmen met het bedrijfsleven. „De ervaring leert dat ’afstemming met het bedrijfsleven’ in de landbouw zelden met de boer of tuinder plaatsvindt. De Piratenpartij is voor een beter en soepeler toelatingsbeleid dat niet gehinderd wordt door geheim gehouden onderzoeksresultaten en ingewikkelde patentbeperkingen”, zo laat Van de Leest via een woordvoerder weten. De partij ziet in het op recept verstrekken van correctiemiddelen een optie om deze beschikbaar te houden voor telers.

    Op energiegebied is de Piratenpartij voorstander van het afschaffen van kortingen voor grootverbruikers van energie. „Wel willen we initiatieven stimuleren om efficiëntie te verhogen, lokaal restwarmte uit te wisselen met industrie en decentraal duurzaam opgewekte energie in te zetten.”

    De Piratenpartij, alleen al vanwege haar naam een opvallende nieuwkomer, stelt zich als doel dat de overheid zich minder met de burger moet bemoeien en dat bedrijven minder invloed moeten hebben. De partij heeft bijzonder oog voor de toenemende digitalisering van de maatschappij. Die ontwikkeling brengt volgens de partij veel mogelijkheden met zich mee. De Piratenpartij beschouwt het echter als haar taak om erop toe te zien dat daarbij burgerinspraak, democratie, keuzevrijheid, zelfbeschikking en privacy niet in het gedrang komen.

    In 2006 werd de eerste Piratenpartij opgericht in Zweden. De partij is inmiddels vertegenwoordigd in meer dan zestig landen. In IJsland is de Piratenpartij één van de grootste partijen. In eigen land heeft de partij gekozen volksvertegenwoordigers in Amsterdam-West. Maar de partij is ook vertegenwoordigd in het Europees Parlement.

    TOT AAN DE TWEEDE KAMERVERKIEZINGEN OP 15 MAART LAAT DE BLOEMISTERIJ OP DEZE SITE ELKE WERKDAG EEN POLITIEKE PARTIJ AAN HET WOORD OVER DE GLASTUINBOUW.