Plantion verwacht dit jaar 3,5% meer omzet

Plantion verwacht dat de totale jaaromzet over 2020 zal uitkomen op €106,7 miljoen, een stijging van 3,5%. Volgens de veiling is de stijging vooral te danken aan een verbeterde prijsvorming. Dit werd bekendgemaakt tijdens de digitale algemene ledenvergadering (ALV) op 9 december, waar bestuur en directie terugkeken op het bijzondere jaar 2020.

Onmiddellijk na de uitbraak van het coronavirus nam Plantion maatregelen waardoor de afmijnzaal in gebruik kon blijven. De vraag naar bloemen en planten herstelde zich snel, waarna het voor de veiling een uitdaging werd om voldoende klokaanbod te organiseren. Een van de maatregelen was om de module Kopen Op Afstand beschikbaar te stellen voor alle kopers. Onder deze bijzondere omstandigheden steeg de klokomzet dit jaar met zo’n 7,5%. Plantion verwacht dat de totale jaaromzet zal uitkomen op €106,7 miljoen, een stijging van 3,5% die vooral te danken is aan een verbeterde prijsvorming.

Herstel bemiddeling

Waar de klok zich in maart snel herstelde, had de bemiddeling iets langer nodig om zich weer op te richten. Dit had te maken met de tijdelijke sluiting van bouwmarkten en tuincentra elders in Europa. Dankzij een goede tweede helft van het jaar eindigt de omzet van bemiddeling op een vergelijkbaar niveau als vorig jaar. Groencentrum Plantion en Plantion Digitale Marktplaats voldoen qua omzet eveneens aan de verwachtingen.

Personele wisselingen

In het verenigingsdeel van de coöperatie stonden twee personele zaken op de agenda. Bestuurslid Hans de Leeuw (secretaris) werd herkozen voor een volgende termijn en er werd afscheid genomen van Willem Heemskerk als lid van de raad van commissarissen. Heemskerk was tot 2008 voorzitter van Veiling Vleuten en trad daarna toe tot het toezichthoudende orgaan. Algemeen directeur Peter Bakker vertrekt per 31 december. Heemskerk en Bakker ontvingen voor hun grote verdiensten voor de coöperatie en de sierteelt beiden de gouden Plantion-speld en werden daarmee ook erelid.

Peter Bakker.

Verwachtingen 2021

In 2021 start Plantion met een programma om de leden meer te betrekken bij de coöperatie. Onderdelen hiervan zijn het organiseren van ledenbijeenkomsten, de aanstelling van een vast ‘aanspreekpunt coöperatieve zaken’ en specifieke activiteiten voor leden tot 35 jaar. De veiling is ook in gesprek met Royal FloraHolland om vanaf eind dit jaar of begin 2021 vanuit Floriday een bericht te kunnen maken voor de aanvoer van producten voor de klok van Plantion. En met ingang van volgend jaar verbindt Plantion zich voor drie jaar als sponsor aan Kom in de Kas.

Bron: Plantion | Foto’s: VVB van Bree

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties