Pleidooi voor verkoopverbod Japanse duizendknoop

    Stichting platform Stop invasieve exoten heeft minister van Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) gevraagd om de verkoop van Japanse duizendknoop, inclusief de zogeheten polygonumstokken, zo snel mogelijk te verbieden. Aanleiding is een recent onderzoek van Stad+Groen, waaruit blijkt dat de schadelijke woekerplant door diverse bloemisten wordt verkocht. „Bestrijding van de exotische plant terwijl de verkoop ervan gewoon doorgaat, is dweilen met de kraan open”, aldus het platform.

    Japanse duizendknoop is een grote plant die inheemse planten verdringt, inclusief de bijbehorende inheemse fauna. De plant is zeer moeilijk te bestrijden, en kan bij afmaaien of afgraven bovendien makkelijk verder worden verspreid. De exoot is ook schadelijk voor funderingen en wegen, en ook kan de plant gaan woekeren op landbouwgrond.

    Nog vaak voorradig

    Uit een recent onderzoek van Stad+Groen blijkt dat Japanse duizendknoop als ‘polygonumstokken’ of ‘Hollandse bamboe’ verkocht wordt bij bloemisterijen. Bij 3 van de 8 onderzochte bloemisterijen waren ze voorradig, bij 3 waren ze tijdelijk uitverkocht maar zou er weer een voorraad komen. Bij de bloemisterij van Intratuin stond de plant niet op de bestellijst, omdat dat bedrijf vorig jaar besloot geen Japanse duizendknoop meer te verkopen. Er is een kans dat de stengels na gebruik in een bloemstuk op een nieuwe plek terechtkomen, waar ze vervolgens uitgroeien tot nieuwe planten.

    Japanse duizendknoop wordt momenteel op diverse plekken bestreden. Die bestrijding kost jaren en is ook behoorlijk kostbaar. Bestrijding van deze beruchte invasieve exotische plant terwijl de verkoop en introductie gewoon doorgaat, is dweilen met de kraan open. Daarom is een verkoopverbod absoluut noodzakelijk. Dat de plant nog niet op de lijst staat met planten die in de Europese Unie verboden zijn, vormt voor zo’n verkoopverbod geen enkele belemmering. Integendeel, de Europese Verordening Invasieve Uitheemse Soorten waarop de Unielijst gebaseerd is, biedt de minister juist expliciet de ruimte om op nationaal niveau zo’n verbod in te stellen.

    Het verzoek van het platform betreft ook een verkoopverbod voor de twee andere zogeheten Aziatische duizendknopen: de Sachalinse duizendknoop en de Boheemse duizendknoop, die ook wel bastaardduizendknoop wordt genoemd. Deze planten zijn nog groter dan de Japanse duizendknoop, en minstens zo schadelijk.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties