Potje pesten

Een mooie variatie binnen de erwtenplanten is ‘Purple Flush’, vanwege de donkerpaarse verkleuring in de stengels. Van deze groep zijn de stengels kruipend en bladeren sterk verdikt succulent. Blad van Senecio herreianus kan naaldvormen aannemen maar ook druppelvormen kunnen op de plant aanwezig zijn.

Deze ‘Purple Flush’ behoort tot de soort Senecio herreianus. De botanische vorm pesten door deze geen water te geven, laat ook een paarsverkleuring zien, maar na een watergift wordt de plant weer groen. Op Senecio herreianus kunnen astervormige gele bloemen verschijnen. Dat verraadt al dat Senecio behoort tot de familie der Asteraceae, vroeger genoemd de composieten. Het soort kent een aantal synoniemen en het is maar net wie je volgt. Linnaeus (1753) noemde de erwtachtige succulenten Cacalia en een aantal soorten werd in 1754 door Phillip Miller beschreven als Kleinia. Miller plaatste in 1768 Kleinia in Cacalia. Als zeer verwant geslacht werd echter Cacalia in 1873 geplaatst onder Senecio. In 1986 besloot Charles Jeffrey S. rowleyanus als uitgangspunt te beschouwen voor deze groep erwtenplanten. Zo werd het ook voor deze groep officieel Senecio.

Ingewikkeld

Rust in de tent? Paul V. Heath besluit in 1997 de groep onder te brengen in het geslacht Curio. Dit geslacht werd genegeerd door in Afrika gespecialiseerde taxonomen, omdat de publicatie in hun ogen verscheen in een wat dubieus magazine. In 2002 werd Curio naast Kleinia gegroepeerd onder het ‘grote’ Senecio. In 2017 verscheen een publicatie in Wulfenia 24 van het Botanisch Centrum in het Oostenrijkse Klagenfurt waarin op grond van moleculair onderzoek Curio als correct wordt genoemd. Dat het allemaal zo ingewikkeld ligt komt door mogelijk spontale hybridisatie in de prehistorie.

‘Purple Flush’ toont heel mooi in een hangpot waardoor de paarsgekleurde slingers prachtig tot hun recht komen.

Plantenpaspoort

Naam: Senecio herreianus ‘Purple Flush’

Kenmerken: vetplant, kruipend en hangend; blad verspreid, naaldvormig; bladtop spits; bladgrootte tot 4 x 1 centimeter; internodiën lengte 1,5 centimeter; stengels donkerpaars; bladkleur groen

Herkomst: Namibië

Houdbaarheid: kamerplant met lange levensduur

Verkrijgbaarheid: jaarrond

VBN-nummer: 124052

Veiling: FloraHolland

Verzorging: zeer makkelijk in gebruik; vraagt wel een lichte standplaats

Tekst: Leo Miedema, Floricode.com | Foto’s: Fotostudio GJ Vlekke

Dit artikel verder lezen?

Wachtwoord vergeten
Nog geen abonnee?

Direct registreren

Uw voordelen

  • Het betrouwbare vakblad tien keer per jaar bij u op de deurmat
  • Vakinformatie over alle facetten van de bloemendetailhandel, de bedrijfsvoering, productpresentatie, verkoop en personeelsbeleid
  • Toegang tot online besloten artikelen en data
  • Exclusieve toegang tot digitale vakbladen database
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties