Bloem en Blad Bloemen en planten Potlelie is woonplant van de maand maart

Potlelie is woonplant van de maand maart

0

De woonplant van de maand maart is potlelie. De lelie brengt de lente binnen met sprankelende bloemen, romantische kleuren en een zachte uitstraling.

Behoefte aan meer zachtheid is een van de lifestyletrends die dit jaar een belangrijke rol speelt. Potlelie sluit daar goed bij aan: veel soepel blad, mooie pastelkleuren en een vriendelijke vibe. Voor elke smaak en elk interieur is wel een lelie te vinden.

Compacte woonplant
De lelie is bekend als snijbloem en kuip- en tuinplant, maar is in een kleiner formaat ook verkrijgbaar als compacte woonplant. Er zijn soorten die meteen een bloeiend huisparfum zijn (in de aromatherapie staat lelie voor een gevoel van veiligheid), maar er zijn ook geurloze lelies. De potlelie is goed te combineren met varens en andere bladplanten tot een binnentuin. De plant houdt van veel licht, maar niet van felle zon. Hij moet regelmatig water hebben. Uitgebloeide bloemen kun je gewoon wegplukken.

Meer dan honderd soorten
Lelie is een kruidachtige plant die bij de leliefamilie hoort. De plant groeit uit een bloembol en telt meer dan honderd soorten, waarvan de meeste groeien op het noordelijk halfrond. De oervorm komt vermoedelijk uit China. Je vindt lelies in het wild het vaakst in een bossige omgeving of op grasland.
De bloem staat symbool voor onschuld, vrouwelijkheid, vergankelijkheid en zuiverheid. De Latijnse naam Lilium komt vermoedelijk van het Griekse leíron dat werd gebruikt voor vereerde witte lelies en in deze context ‘waar’ of ‘puur’ betekent. Lelie is het soort plant waar legendes om worden gesponnen, omdat ze mooi en mysterieus zijn en vreugde brengen. Zoals de Chinezen zeggen: ‘Als je twee broden hebt, verkoop er dan één en koop een lelie.’
De ‘Woonplant van de maand’ is een initiatief van Bloemenbureau Holland.

Bron en foto’s: Mooiwatplantendoen.nl

Reageer op dit artikel

avatar