Prijswinnaars competities met Poinsettia 2020 bekend

Handelskwekerij Nouws heeft de Kwaliteitscompetitie Poinsettia 2020 gewonnen met de cultivar Christmas Universe van Selecta. Bij de sortimentsvergelijking ging de award naar veredelaar DeCock Plants voor hun inzending Brilliant Red.

Najaar 2020 hadden de deelnemers aan de Kwaliteitscompetitie (benchmark) Poinsettia in totaal 43 partijen ingezonden bij de uitbloeiruimte van Royal FloraHolland in Naaldwijk. Teler Jack Nouws uit het Brabantse Klein Zundert scoorde met cultivar Christmas Universe het allerbeste, bleek medio januari. De rode cultivar werd ingezonden in de categorie potmaat 12 en 13.
Volgens veredelaar Selecta heeft de intens donkerrode poinsettia Christmas Universe een goede bladkwaliteit en is hij makkelijk te telen en goed houdbaar. Door zijn V-vorm is een vrij hoge plantdichtheid mogelijk en is hij gemakkelijk te verpakken. Remmen is niet veel nodig en de reactietijd is 7,5 week; het is een middelvroeg te telen cultivar. Selecta verkoopt hem voor alle marktsegmenten in verschillende klimaatzones, waarbij Christmas Universe geschikt is voor alle potmaten en zelf op stam te telen is.

Jack Nouws kreeg de award voor de kwaliteitscompetitie 2020, bloemen, oorkonde en taart van teler Henny Zwinkels, voorzitter van de landelijke commissie poinsettia en van de begeleidingscommissie sortimentsvergelijking poinsettia, waar hij ook met zijn bedrijf The Mastergrowers (voorheen De Bonfut) aan meedoet.

DeCock Plants wint sortimentsvergelijking
Net als voorgaande jaren was er ook een sortimentsvergelijking georganiseerd. Dit keer werden bestaande rassen vergeleken met nieuwe rassen. Dit keer 24 cultivars van zes veredelaars; in totaal 288 planten. Cultivars die een paar jaar geleden tot recent op de markt kwamen. DeCock Plants werd de winnaar met hun inzending Briljant Red. Het familiebedrijf is pas sinds kort op de markt met poinsettia uit eigen veredeling. Ze zet die in de markt onder de merknaam Gloriette. Naast Briljant Red heeft de Belgische veredelaar/vermeerderaar de poinsettia Glamour in productie. Nieuwe cultivars zijn aanstaande.

De 24 cultivars werden opgekweekt op twee praktijkbedrijven in Westland: The Mastergrowers en Sonneveld Plants, met respectievelijk rolcontainers en betonvloeren. Er waren tijdens de teelt drie keuringsbijeenkomsten met telers en veredelaars en uiteindelijk kwamen de planten naar houdbaarheidstest op de veiling: de eerdergenoemde benchmark Poinsettia.

Eindrapport

Bij de benchmark waren 67 inzendingen van 27 verschillende bedrijven, waarbij het om 25 verschillende cultivars ging. (vorig jaar 47 inzendingen van 18 bedrijven). Het uitvalpercentage was 5,7% (23 van de 401 planten); hoger dan vorig jaar(toen 4%). De meeste uitval begon als een aantasting op de stam.
De gemiddelde sierwaarde van alle planten van de benchmark was 3,6. Vorig jaar was dit gemiddeld 4,1 op een schaal van 5. In de sortimentsvergelijking haalden 12 planten de eindstreep niet (4,1% uitval, tegen 6,7 % vorig seizoen)

Het rapport van zowel de sortimentsvergelijking als de benchmark met bijbehorende beoordeling is onder alle deelnemers en leden verspreid. De jaarlijkse presentatie van nieuw sortiment poinsettia en afsluitende bijeenkomst konden vanwege het coronavirus niet live plaatsvinden. De organisatie, Glastuinbouw Nederland en zes veredelaars van poinsettia, maakte daarom een korte film om de cultivars te showen.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties