Probos onderzoekt wat heet water met duizendknoop doet

    Wat doet heet water met de Japanse duizendknoop? Stichting Probos is in de provincie Gelderland gestart met een praktijkproef om dit te onderzoeken. Vier methoden van verschillende aannemers liggen onder de loep. Vijf jaar lang worden de resultaten gemeten.

    De eerdere praktijkproef die Stichting Probos tussen 2013 en 2017 heeft uitgevoerd, leverde geen eenduidig antwoord op hoe de Japanse duizendknoop te bestrijden. Welke methode je het beste kunt gebruiken, hangt af van vele factoren.

    Heet water in opkomst tegen Japanse duizendknoop

    Het gebruik van heet water ontbreekt echter in dit onderzoek. Deze methode is de laatste jaren in opkomst. In de nieuwe praktijkproef wil Stichting Probos nu ook de effectiviteit van deze methode onderzoeken. Vier methoden liggen onder de loep, die van de aannemers Weed Free Service, Wolterinck en de Van de Haar Groep en de methode van advies- en onderzoeksbureau Natuur & Ruimte.

    Samen zullen zij vijf jaar lang op 35 proefplots in wegbermen de Japanse duizendknoop gaan bestrijden. Alle vier de methoden maken gebruik van heet water, maar passen dit op een andere manier toe. De verschillen zitten bijvoorbeeld in het aantal bestrijdingsbeurten per jaar, de hoeveelheid water die daarbij gebruikt wordt en het type spuitlans.

    Zo gaat Weed Free Service uit het Friese Kollum jaarlijks vijf keer de proefplots langs. Drie keer bestrijdt het bedrijf de invasieve exoot ondergronds en twee keer bovengronds. „Eerst een bovengrondse behandeling, dan twee keer ondergronds, dan weer een keer bovengronds en als laatste een ondergrondse behandeling’’, legt directeur Harry Kloosterboer uit. Per m2 is zo’n 20 liter water nodig. Daarnaast worden de wortels met snijlansen ondergronds kapotgesneden. „En zo meteen kapot gekookt.’’

    Meeste wortelmassa in bovenste 20 cm

    Aannemer Wolterinck uit Beltrum in de Achterhoek is de tweede aannemer die aan het onderzoek meedoet. Wolterinck wil jaarlijks zo’n vijf tot zeven keer langsgaan. De invasieve exoot wordt dan zowel boven- als ondergronds met heet water behandeld. Het water dat bijna aan het kookpunt zit, wordt met een spuitlans tot maximaal 20 cm diep bij de wortels geïnjecteerd. „In die bovenste laag zit de meeste massa aan wortels’’, legt Ivo de Groot van het bedrijf uit. De hoeveelheid heet water per m2 wijkt per locatie en per groeifase van de plant af. Dit wordt ter plekke door de medewerkers van Wolterinck beoordeeld.

    Ook de Van de Haar Groep uit Wekerom behandelt zowel het blad als de wortels van de Japanse duizendknoop bij elke bestrijdingsbeurt. Dit bedrijf wil jaarlijks zo’n zes keer langs gaan. „Door telkens ook het blad te behandelen raakt de plant in een stresssituatie, waardoor de wortels eerder kapotgaan.’’ Per beurt gebruikt het bedrijf voor het blad zo’n 4 liter water per m2 en voor de wortels 25 liter per m2.

    In één keer 250 liter

    De heetwatermethode die onderzoeks- en adviesbureau Natuur & Ruimte uit Heveadorp toepast, wijkt het meeste af van de drie bovenstaande. Eigenaar Theo Portegijs legt uit dat hij maar één keer langs wil gaan om de duizendknoop kapot te koken. Per m2 wordt dan wel een enorme hoeveelheid water in de bodem geïnjecteerd: zo’n 250 l. Portegijs wil minimaal de bovenste 60 cm van de bodem op die manier behandelen. Door maar één keer de plots te behandelen geef je de concurrenten van de Japanse duizendknoop meer kansen, is de redenatie van Portegijs. „Door meerdere keren te bestrijden, gaan de concurrenten immers ook telkens kapot?’’ De plots worden daarom na behandeling ingezaaid met een inheems bloemenmengsel.

    De plots worden gemonitord door Stichting Probos in samenwerking met advies- en ingenieursbureau Ecogroen. Zij brengen gedurende vijf jaar de effecten en de kosten van de methoden in kaart.

    Dit artikel verder lezen?

    Nog geen abonnee?

    Direct registreren

    Uw voordelen

    • Het betrouwbare vakblad tien keer per jaar bij u op de deurmat
    • Vakinformatie over alle facetten van de bloemendetailhandel, de bedrijfsvoering, productpresentatie, verkoop en personeelsbeleid
    • Toegang tot online besloten artikelen en data
    • Exclusieve toegang tot digitale vakbladen database
    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties