Hortipoint Productie- en handelsverbod Pennisetum setaceum en Gunnera tinctoria per 2 augustus

  Productie- en handelsverbod Pennisetum setaceum en Gunnera tinctoria per 2 augustus

  0

  Vanaf 2 augustus 2018 geldt een verbod op de productie en handel van Pennisetum setaceum (lampenpoetsergras) en Gunnera tinctoria (mammoetblad). Ze mogen dus ook niet meer door RoyalFloraHolland en Plantion worden aangevoerd.

  Dit alles vloeit voor uit het besluit van de Europese Commissie om beide plantensoorten op 19 juni 2017 op de lijst van invasieve planten te plaatsen. Vanaf augustus 2017 gold een overgangsregeling en was de productie en handel van deze planten nog toegestaan. Deze regeling eindigt op 2 augustus 2018. Vanaf die datum geldt een verbod op de productie en handel.

  Ondernemers die over de genoemde planten die bestemd zijn voor de handel beschikken moeten voor 2 augustus maatregelen nemen. Dit kan op de volgende manieren:
  • De planten verkopen aan niet-commerciële partijen. Dit mag via de reguliere verkoopkanalen zoals veilingen en tuincentra. De soort mag zich niet kunnen voortplanten en niet in bloei komen en zaad maken.
  • De planten exporteren naar landen buiten de Europese Unie.
  • De planten beschikbaar stellen voor andere doeleinden, bijvoorbeeld voor de productie van biogas.
  • De planten laten vernietigen bij de vuilverbranding.

  Invasieve planten

  Invasieve planten brengen schade toe (of gaan dat waarschijnlijk in de toekomst doen) aan de biodiversiteit en/of ecosysteemdiensten in delen van de EU. Ze kunnen ook nadelige gevolgen hebben voor de menselijke gezondheid, veiligheid of de economie. Een waterplant kan zich bijvoorbeeld makkelijk vermeerderen. Hierdoor heeft een waterschap hoge kosten om de planten uit sloten te verwijderen. Invasieve planten kunnen ook bestaande vegetatie wegdrukken.

  Reageer op dit artikel

  avatar