Hortipoint Rabobank voorspelt forse afzetgroei van tulp

  Rabobank voorspelt forse afzetgroei van tulp

  0

  Rabobank Nederland brengt deze week haar sectorrapport ‘Tulpenmanie of tulpenbranie?’ uit. Volgens de bank zit er nog voldoende potentieel in de markt. Rabobank schat in dat de afzetmarkt de komende vijf jaar nog met 1 miljard stelen kan groeien.

  Momenteel bedraagt de totale snijtulpenverkoop in Europa 3,3 miljard stelen. Daarvan worden er 2,4 miljard in Nederland gebroeid en 900 miljoen stelen in het buitenland, zo is te lezen in het rapport. De aantallen zijn de laatste jaren sterk toegenomen. In Nederland is sinds 2000 het aantal gebroeide tulpen meer dan verdubbeld en Rabobank schat in dat tot 2023 er nog een marktgroei van 1 miljard mogelijk is. Van die 1 miljard tulpen zullen er zo’n 700 miljoen in Nederland gebroeid gaan worden. „Er zit potentieel in de markt, maar broeiers zullen actief naar nieuwe markten moeten zoeken”, nuanceert sectorspecialist Dave Marcus de optimistische kijk.

  Kwaliteit niet consistent
  De groei komt er niet vanzelf. Rabobank stelt een aantal voorwaarden aan de mogelijke groei. Belangrijk is een verhoging van de kwaliteit. Volgens Van Horen is de kwaliteit niet consistent, met name van tulpen die in de supermarkten terecht komen. „Het minimale gewicht moet op z’n minst op 24 gram liggen. Er worden door broeiers steeds kleinere ziftmaten geaccepteerd en gebruikt, waardoor het gewicht achterblijft en het vaasleven soms korter is dan de Afrikaanse roosjes”, zegt Tuinbouw Analist Lambert van Horen.

  Uit het rapport valt op te maken dat schaalvergroting de komende jaren doorzet. Supermarkten willen het liefst met een beperkt aantal partijen zakendoen. Op dit moment zijn er in Nederland 350 broeibedrijven en Rabobank verwacht dat dat er over vijf jaar 100 minder zullen zijn.

  Op diverse plekken in het land zal de studie de komende weken worden gepresenteerd. Wilt u hierbij zijn? Neem dan contact op met uw Rabobank. Het rapport is te downloaden via www.rabobank.nl/kennis

   

  Cindy van der Zwet
  Is redacteur Markt & Trends bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Zij schrijft onder meer over de afzet, marketing en digitalisering.

  Reageer op dit artikel

  avatar