’Regels en handhaving omtrent afstand moeten uniform zijn’

    Handhavers gaan verschillend om met de beoordeling van de afstand tussen werknemers. Het is bijvoorbeeld niet duidelijk of werknemers die bij elkaar in huis wonen ook samen in een busje naar het werk mogen rijden, zonder anderhalve meter afstand te houden. „Daarom dringen we bij de overheid aan op uniforme regels en uniforme handhaving”, zegt Peter Loef, beleidsspecialist Arbeid bij Glastuinbouw Nederland.

    De Taskforce Arbeid, waar Glastuinbouw Nederland deel van uitmaakt, heeft samen met de vakbonden een protocol opgesteld voor veilig werken, vervoeren en wonen. Dit protocol is ter goedkeuring voorgelegd aan het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Ondertussen werkt de Stichting van de Arbeid aan een definitie van het begrip ’gemeenschappelijke huishouding’. „Zodra die definitie er is gaan we opnieuw met de vakbonden om tafel omdat dit van invloed is op onder andere het vervoer”, aldus Loef.

    Ondanks de coronacrisis gaat op de meeste tuinbouwbedrijven het werk door, al dan niet in afgeslankte vorm. Ondernemers hebben maatregelen getroffen om de veiligheid van hun personeel te garanderen. Hoe hebben zij zich voorbereid op de 1,5 meter-economie?

    Lees het komende vrijdag in Bloemisterij 17 of meteen in de digitale editie (alleen voor digitale abonnees). In dit artikel staat ook een lijst met voorlopige aanbevelingen van Stigas.

    In de meeste bedrijfskantines wordt in shifts gepauzeerd en houden de werknemers afstand van elkaar, bijvoorbeeld met een lege stoel er tussen.
    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties