Relatief weinig animo voor overheidssteun via NOW 2.0

UWV heeft tot nu toe ruim 35.000 aanvragen goedgekeurd voor de tweede Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW 2.0). Dat zijn er veel minder dan in de eerste ronde NOW 1.0. Werkgevers hebben de tegemoetkoming niet meer nodig, leert het UWV uit een enquête. Het grootste aandeel in het aantal toekenningen hebben de sectoren commerciële dienstverlening (8450), horeca en catering (8246) en detailhandel (3810).

UWV heeft tot nu toe ruim 35.000 aanvragen goedgekeurd voor de tweede Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW 2.0). De aanvraagperiode daarvoor ging maandag 6 juli in en duurt tot 31 augustus. De eerste termijn van het voorschot NOW 2.0 is inmiddels overgemaakt, in totaal een bedrag van ruim €1,3 miljard.

Veruit de meeste toekenningen, 22.089 in totaal, gaan voor NOW 2.0 naar werkgevers met minder dan 10 werknemers. De sector ‘overige commerciële dienstverlening’ heeft het grootste aandeel in het aantal toegekende aanvragen (8.450 bedrijven die samen al €273 miljoen voorschot kregen.). Kort daarna volgt de sector ‘horeca en catering’(8.246 toekenningen en €208 miljoen voorschot). Als derde staat ‘de detailhandel’ in het rijtje (3.810 toekenningen en €76 miljoen voorschot). In de eerste ronde van NOW (NOW 1.0) had de detailhandel 25.141 toekenningen. Het verstrekte voorschot 1e betaling was toen bijna 225 miljoen euro.

Enquête

Het aantal aanvragen voor NOW 2.0 is aanzienlijk lager dan voor NOW 1.0. UWV heeft daarom een enquête laten uitvoeren onder ruim 800 werkgevers die wel NOW 1.0 hebben aangevraagd, maar (nog) geen NOW 2.0. Belangrijkste reden (79 procent) om geen NOW 2.0 aan te vragen is dat het weer beter gaat met het bedrijf en de tegemoetkoming niet meer nodig is. Daarna (20 procent) wordt het niet voldoen aan de voorwaarden genoemd.

De werkgevers die nog geen NOW 2.0 hebben aangevraagd, maar zeggen dat nog wel te doen, geven vooral aan (63 procent) dat ze wachten met de aanvraag tot ze beter kunnen inschatten hoe hoog het omzetverlies wordt. Werkgevers die nog twijfelen geven aan dat nog onduidelijk is of ze op meer dan 20 procent omzetverlies gaan uitkomen. Sommige geven aan dat dit nu niet het geval is, maar dat een ‘tweede golf’ en een nieuwe lockdown dat kunnen veranderen.

Van de ondervraagden geeft 20 procent aan van plan te zijn zeker een aanvraag te gaan indienen, 43 procent twijfelt nog en 36 procent geeft aan zeker geen NOW 2.0 aan te vragen.

NOW

Sinds dit voorjaar kunnen werkgevers een beroep doen op de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud, de NOW. Zo hoopt het kabinet banen te redden. Bij volledig omzetverlies krijgen werkgevers 90% van de loonsom gecompenseerd. Hoe kleiner de omzetdaling, des te minder steun. Als het omzetverlies minder is dan 20% dan komt een bedrijf niet meer in aanmerking.

In de eerste ronde dit voorjaar (NOW 1.0), maakten bijna 140.000 werkgevers gebruik van de NOW. Zij kregen €8 miljard om de salarissen van hun personeel door te kunnen betalen.

Werkgevers kunnen tot en met 31 augustus 2020 opnieuw een tegemoetkoming De tweede tegemoetkoming NOW is voor een periode van 4 maanden. Elke werkgever kan NOW aanvragen; het maakt niet uit of hij eerder al NOW heeft aangevraagd.

Bron: Vakblad voor de Bloemisterij en UWV | Foto: Shutterstock

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties