Rijn en IJssel boekt goede resultaten met afdekken Japanse duizendknoop

    Waterschap Rijn en IJssel dekt dijken af met landbouwplastic in de strijd tegen Japanse duizendknoop. Na vijf jaar lijkt de invasieve exoot daarmee onder de duim te krijgen.

    „Het is een zaak van de lange adem’’, zegt ecoloog Michiel Schaap van het waterschap. De eerste dijk nabij de Pleijweg in Arnhem waarop het waterschap de bestrijdingsmethode heeft toegepast, is vijf jaar geleden al onder het folie gegaan. Dit voorjaar zijn voorzichtig de eerste vierkante meters folie weggesneden en ingezaaid met een grasmengsel. De wortelstokken van de duizendknoop die nog steeds in de grond bleken te zitten, zijn op kweek gezet. „Die liepen echter niet meer uit’’, zegt Schaap. Daarom is het waterschap voorzichtig positief over deze methode.

    Beschadigde dijken

    „Dijken die begroeid zijn met Japanse duizendknoop, moet je zien als beschadigde hoogwaterkeringen’’, legt Schaap uit. De exoot duldt namelijk geen andere begroeiing onder zich, waardoor het gevaar op erosie groot is. De plant sterft immers af in de winter, met een kale dijk tot gevolg. „Wij zien het liefst een dijk begroeid met een kruidachtige vegetatie, dat is de beste bescherming tegen hoogwater.’’ Een dijk die beschadigd is, wordt doorgaans bekleed met landbouwplastic als tijdelijke beschermende maatregel. Daarom lag het voor de hand om tegen de Japanse duizendknoop ook landbouwplastic te gebruiken. „Bovendien’’, benadrukt Schaap, „wil Rijn en IJssel geen chemische middelen toepassen, ook niet om exoten te bestrijden.’’

    Vlakke ondergrond

    Dijken lenen zich volgens Schaap uitstekend voor het afdekken met folie omdat het doorgaans heel vlakke stukken zijn zonder obstakels. „Is de ondergrond hobbelig, dan heb je toch vaak lucht- en lichttoetreding waardoor de duizendknoop gewoon kan doorgroeien.’’ Het is belangrijk om de ’besmette’ percelen ruim af te dekken. Zo is het afgedekte perceel dichtbij de Pleijweg, 10 bij 30 m groot, terwijl de Japanse duizendknoop er op een gebied van 5 bij 20 m groeide. Ook dienen de verschillende banen plastic elkaar ruim te overlappen.

    Vaak controleren

    Verder is het zaak om het afgedekte perceel zeer regelmatig te controleren zegt Schaap. Het landbouwplastic is vastgezet met panlatten en krammen. Daar waar de krammen gaten in het folie maken, groeien scheuten van de Japanse duizendknoop, die worden er door de onderhoudsmedewerkers van het waterschap direct uitgestoken.

    Tien plekken

    Schaap hoopt dat nog voor de winter het folie van het gehele perceel bij de Pleijweg kan worden verwijderd en ingezaaid. Zodat de dijk begroeid de winter in gaat. Lukt het niet, dan staat het voor het volgend voorjaar gepland. Op zo’n tien plekken heeft het waterschap nu folie liggen. De andere locaties zijn recenter afgedekt, daar moet het folie dan ook langer blijven liggen.

    guest
    1 Reactie
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties
    Peter
    Peter
    6 jaren geleden

    Wat een kansloze kostenverhogende, arbeidsverspillende, vooroorlogse dure manier van een inefficiënt werkend waterschap om dit probleem te tackelen. Gewoon injecteren met Roundup, het minst chemische middel der chemische middelen. Kost niets zo klaar.