Rockster

Een rotsplant uit California, Amerika die best wel een gebruiksaanwijzing heeft om in de Nederlandse rotstuinen te overleven, blijkt een dankbare kamerplant te zijn. Zelfs in de donkere dagen die er aan zitten te komen.

Het geslacht is vernoemd naar kapitein Meriwether Lewis. Samen met zijn vriend luitenant William Clark leidde hij tussen 1804 en 1806 de eerste expeditie door West-Amerika, bekend als ‘de Lewis and Clark Expedition’. Onder President Jefferson moesten de Amerikanen als eersten een goede route in dit nieuwe territorium vinden, vóór de Britten en Spanjaarden dit konden claimen. Het tweede doel was wetenschappelijk, namelijk om nieuwe planten en dieren te ontdekken. Dit leverde onder andere het supertrio Lewisia, Clarkia en Jeffersonia op.

Lewisia is een geslacht in de Portulacaceae. Dit zijn vaste planten met een succulent karakter. Het geslacht telt circa twintig soorten, waarvan er veel zijn ondergebracht bij Calandrinia en Oreobroma, twee nauw verwante geslachten.

Penwortel

Voor de sierteelt is het soort Lewisia cotyledon veruit de belangrijkste. De soort wordt gevonden in de uitlopers van de Rocky Mountains op puinhellingen op het noordoosten en zelfs in woestijnachtige streken. Het is een echte rotsplant met een penwortel die niet van vochtige omstandigheden of felle zon houdt. Een moeilijk gewas in onze rotstuin en toch mateloos populair vanwege de uitbundige bloei, het prachtige bladrozet en de bonte kleuren. Daarom worden de planten ook wel opgepot en als terrasplant gebruikt en dat leidt tot tevredenheid.

Meerdere series

Er worden meerdere series aangeboden: Rainbow, Sunset Strain, Mountain Dream en Elise; deze laatste bloeit al makkelijk het eerste jaar na zaaien. In tegenstelling tot de andere genoemde series bloeit Elise na de eerste bloei nog een paar keer. Ook een reden om een populaire kamerplant te worden. De series bestaan uit een ruim kleurenpallet. Het eerste ras dat op één kleur wordt aangeboden is Elise Ruby Red. Verrassend is dat deze Ruby Red het ook heel goed doet in de woonkamer. Op pot, maar denk ook aan een alpine-arrangement dat keer op keer het hele jaar door in bloei kan staan. Dit ras is daarom een terechte winnaar van de Fleuroselect Gold Medal.

Plantenpaspoort

Naam: Lewisia cotyledon ‘Elise Ruby Red’

Kenmerken: vaste plant tot 20 centimeter hoog; blad in rozet en spatelvormig; bladtop spits; bladgrootte tot 3 x 10 centimeter; bloeiwijze schermvormige tros; bloemdoorsnede tot 3,5 centimeter; bloemkleur roze met paarsrode zweem

Herkomst: (Zuid) westelijke Amerikaanse Staten

Houdbaarheid: vaste plant

Verkrijgbaarheid: vanaf juni

VBN-nummer: 122480 kamerplant bloeiend (324305 als tuinplant)

Veiling: FloraXchange of via Floragran, Lochem

Verzorging: de plant heeft van nature een hoge droogteresistentie, dus weer voorzichtig met water; knip uitgebloeide bloeiwijzen voorzichtig tussen de bladeren weg

Tekst: Leo Miedema, Floricode.com | Foto’s: Fotostudio GJ Vlekke

Dit artikel verder lezen?

Wachtwoord vergeten
Nog geen abonnee?

Direct registreren

Uw voordelen

  • Het betrouwbare vakblad tien keer per jaar bij u op de deurmat
  • Vakinformatie over alle facetten van de bloemendetailhandel, de bedrijfsvoering, productpresentatie, verkoop en personeelsbeleid
  • Toegang tot online besloten artikelen en data
  • Exclusieve toegang tot digitale vakbladen database
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties