Royal FloraHolland komt met ’eerlijke klanttarieven’

Royal ForaHolland past volgend jaar de tarieven voor klanten aan. Het inkopen op de tribune en van kleine hoeveelheden wordt duurder. De tarieven van kopen op afstand en de digitale platformen worden verlaagd. Volgens Servaas van der Ven zijn de nieuwe tarieven eerlijker en meer op de toekomst gericht.

Digitaal wordt in de toekomst de standaard bij Royal FloraHolland. Deze beweging heeft de veiling ingezet en komt nu ook tot uiting in de tarieven. In 2017 wordt de inkoop voor handelaren die fysiek op de tribune zitten duurder. Ook de transactieheffing gaat omhoog. ,,Sinds 2011 is de transactiegrootte met een derde afgenomen. Er zijn veel meer transacties. Dit brengt voor de veiling kosten met zich mee en daarom verhogen wij dit tarief’’, aldus V der Ven.

Digitaal goedkoper
Digitaal inkopen wordt in 2017 goedkoper. Het Kopen op afstand (KOA)-tarief wordt gehalveerd en Flora Mondo en PlantConnect worden gratis. In de toekomst zullen alle digitale inkoopkanalen gratis zijn. ,,In de hele wereld is internet gratis, hier moeten wij in mee”, stelt Van der Ven. Volgens de manager is dit mogelijk omdat de tribunes zullen verdwijnen, wat de kosten verlaagt.

Transactieverkleining remmen
De transactieheffing gaat omhoog van €0,60 naar €0,90. Klanten die efficiënter gebruik maken van het distributievak, kunnen gebruik maken van een staffelkorting. Het fust wordt €0,01 goedkoper. Van der Ven: ,,We proberen de transactieverkleining af te remmen. Deze tarieven zijn eerlijker en meer gericht op de toekomst.’’

Bron: Cindy van der Zwet, Vakblad voor de Bloemisterij