’Royal FloraHolland verdient miljoenen aan wegwerptrays’

Royal FloraHolland (RFH) verdient jaarlijks miljoenen euro’s aan het gebruik van eenmalige plastic plantentrays. Dat blijkt uit onderzoek van Follow The Money (FTM) dat het online nieuwsplatform op 3 november publiceerde. Hoogleraar Economisch Recht Hans Vedder kwalificeert het verdienmodel als machtsmisbruik en zegt dat het in strijd is met de wet. De bloemenveiling ontkent tegenover FTM dat er sprake van machtsmisbruik is en stelt dat ze in alles rekening houdt met het feit dat ze een grote speler is.

Jaarlijks gebruikt RFH meer dan 180 miljoen polystyreen plastic plantentrays die slechts eenmalig te gebruiken zijn, meldt FTM. Hoewel al in 1996 uit onderzoek door de Universiteit van Leiden bleek dat de inzet van meermalig te gebruiken plantentrays veel beter is voor het milieu vormde dat geen aanleiding voor veranderingen. De Plastic Soup Foundation maakte daar enkele jaren geleden stampij over, wat tot vragen in de Tweede Kamer leidde.

RFH besloot daarop nieuw onderzoek te laten uitvoeren. Uit de resultaten daarvan, die eerder dit jaar officieel bekend werden, bleek opnieuw dat meermalig fust beter is voor het milieu dan wegwerptrays. Toch besloot de veiling andermaal niet tot invoering van meermalig fust, aldus Follow the Money, maar tot verbetering van het eenmalige fust, de zogeheten Normpacktray. De reden waarom RFH niet overstapt naar een statiegeldsysteem is volgens FTM simpel: de bloemenveiling verdient veel geld aan de wegwerptrays. Overigens wordt ongeveer 10% van de potplanten in meermalige trays getransporteerd. Dit aandeel ligt al enkele jaren op hetzelfde niveau.

Zonder emballage verlies
Uit het jaarverslag van RFH blijkt dat de veiling in 2017 ruim €52 miljoen aan emballage verdiende. FTM stelt dat de veiling in dat jaar een totale omzet behaalde van €377 miljoen. Een zevende daarvan bestaat uit verpakkingsmaterialen. Zonder het verdienmodel op emballage zou de veiling (winst in 2017: €7,1 miljoen) volgens FTM zelfs verlies lijden. In een reactie tegenover FTM zegt de veiling dat aan het eenmalige fust jaarlijks geen €52 miljoen, maar €5 miljoen wordt verdiend. Volgens FTM is dat echter niet te controleren.

Fabrikanten krijgen afgeschermde markt
De zes fabrikanten van de plastic trays mogen de trays aan RFH leveren als ze het Normpack-keurmerk (eigendom van de veiling) hebben. Daarvoor moeten de fabrikanten volgens FTM een licentie kopen. Ze vinden dat volgens FTM niet erg omdat ze in ruil daarvoor een afgeschermde markt krijgen.

Kopers betalen meerprijs voor tray
Voor telers is het gebruik van de trays dankzij een retoursysteem nagenoeg gratis. De kopers op de veiling betalen echter een hoger bedrag voor de trays, waardoor RFH op elke tray een marge pakt van enkele centen, iets wat de veiling tegenover FTM heeft bevestigd.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties