Royal FloraHolland voor rechter om octrooi zeevracht Floration Europe

    Floration Europe uit Bovenkarspel sleept Royal FloraHolland voor de rechter, omdat de veiling inbreuk zou maken op een octrooi op een vervoersmethode voor zeevracht van rozen en chrysanten. Inzet van het kort geding dat op 2 maart in Den Haag plaatsvindt zijn honderden miljoenen euro’s.

    Floration eist in het kort geding in maart dat RFH alle materialen en documenten die betrekking hebben op zeevracht overlegt. CEO Susanna Blanche Jones: „Royal FloraHolland maakt niet alleen gebruik van zeevracht, maar faciliteert ook. Ze zet filmpjes over zeetransport online met uitleg over verpakking. En ze biedt zeevracht aan. Dat moet stoppen.” Verder eist ze een rectificatiebrief waarin de veiling aangeeft inbreuk te hebben gemaakt op het octrooi en eist ze dat de veiling stopt met zeevracht.

    Techniek afkijken

    Blanche Jones, die zelf ook bloemen exporteert, eist ook een flinke schadevergoeding van RFH. Een ton per dag vanaf de dag in 2012 dat de overtreding duurt. Dat gaat om honderden miljoenen euro’s. „Ik mis 13 jaar aan inkomsten en heb veel kosten moeten maken voor onder meer het octrooi en advocaten. Ik heb jarenlang RFH proberen te overtuigen van mijn octrooi. Zij reageren daar niet op. Ze keken wel de techniek van mij af.”

    Het geschil tussen Floration Europe en Royal FloraHolland speelt al jaren. Voor 2007 verscheepte Blanche Jones tulpen naar de VS. Daarover gaf ze een presentatie bij RFH en ze deelde de techniek. Een paar maanden later starten VGB en RFH een samenwerking voor zeevracht met behulp van subsidie van het Productschap Tuinbouw. „Toen zag ik mijn techniek voorbij komen.”

    Te laag bedrag

    Blanche Jones had in 2007 het idee van de technische wijze voor zeevracht van rozen en chrysanten vastgelegd. In 2012 werd ze houdster van het Europese octrooi dat het onderwerp is van de kortgedingprocedure. Volgens Blanche Jones probeerde VGB, dat destijds samen met RFH onderzoek deed naar het vervoer van bloemen over zee, het octrooi van haar voor €25.000,- over te nemen. Een veel te laag bedrag vond Blanche Jones. Het leidde tot een geschil tussen Floration en VGB/ FloraHolland voor het European Patent Office (EPO) in München. Het EPO stelde Blanche Jones in het gelijk.

    Blanche Jones riep de hulp in van een recherchebureau om de inbreuk van RFH aan te tonen. „Het is moeilijk om aan bewijs te komen, omdat zeetransport van bloemen in een gesloten circuit plaatsvindt.” Het recherchebureau werkte een jaar aan de zaak, maar wist niets te vinden. Vorig jaar op 9 september wist Blanche Jones met de hulp van een deurwaarder een container van RFH aan te houden. Volgens haar werd toen voor 100% bewezen dat RFH tijdens dat zeetransport inbreuk maakt op het octrooi van Floration.

    Beslaglegging

    Blanche Jones realiseert zich dat RFH een van de spelers is in zeevracht van bloemen. DFG is een van de anderen. Ook Colombianen vervoeren bloemen overzee naar Noord-Amerika. „We beginnen bij RFH en trekken dan verder. We kunnen niet zeggen: we pakken een partij aan en gedogen de rest.”

    Michel van Schie, woordvoerder van RFH, bevestigt dat de zaak tussen Floration Europe en RFH al heel lang loopt. „Recent hebben wij wat proeven met zeevracht gedaan. In september is er beslag gelegd op een container en daar zijn wat samples uitgehaald. Wij zijn van mening dat wij een ander manier van zeetransport verzorgen dan vanuit het octrooi gedicht wordt. Wij zijn van mening dat we geen inbreuk maken.”

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties