Hortipoint Royal Van Zanten in handen van investeerder Nimbus

Royal Van Zanten in handen van investeerder Nimbus

0

Investeringsmaatschappij Nimbus heeft de Koninklijke Van Zanten Groep (Royal Van Zanten, Van Zanten Breeding en Van Zanten Flowerbulbs) overgenomen. De directie van de veredelaar/vermeerderaar verandert niet en de overname heeft geen personele consequenties.

Met de overname door komt een einde aan de 156 jaar waarin de familie Veldhuijzen van Zanten de aandelen had van het bedrijf dat actief is in veredeling en vermeerdering van diverse siergewassen. Vorig jaar besloot grootaandeelhouder Arie Veldhuijzen van Zanten om op zoek te gaan naar investeerders voor de groei van het bedrijf. Hij ging dat jaar met pensioen en Sjoukje Heimovaara werd benoemd tot algemeen directeur. Arie Veldhuyzen van Zanten had sinds 2002 de algehele leiding van het familiebedrijf dat in 1862 is opgericht.

Afgelopen jaar is met veel overnamekandidaten gesproken, waarna uiteindelijk na veel gesprekken Nimbus als beste partner is geselecteerd. Algemeen directeur Sjoukje Heimovaara van Koninklijke Van Zanten Groep heeft nu een minderheidsbelang in het bedrijf. Ze zegt : „Door de financiële ruimte die deze transactie ons biedt, kunnen we stappen maken die nu nodig zijn om verder te professionaliseren en om zo onze klanten nog beter van dienst te zijn. Daarnaast kan de praktische ervaring van Nimbus ons bijzonder goed helpen onze productieprocessen verder te optimaliseren. De komende jaren zullen wij met hun support de ingezette groei doorzetten.”

Investeerder Nimbus, met kantoren in Zeist en Munchen en een brede portfolio dertig ondernemingen met een totale omzet van ruim  1,4 miljard euro, is niet voor uitgebreid commentaar bereikbaar, bijvoorbeeld over het overnamebedrag. Op hun site staat dat de bedrijven waarin Nimbus belegt in negen van de tien gevallen een fase hebben bereikt waarin een nieuwe bedrijfsvoering vereist is om structurele continuïteit te verkrijgen en te behouden. Jonno Beugels, investment manager bij Nimbus geeft in een persbericht aan: „Koninklijke Van Zanten is een toonaangevende speler die in de 150 jaar van haar bestaan een sterke reputatie heeft opgebouwd in de sierteeltmarkt. Wij zijn zeer enthousiast over het potentieel van de Koninklijke Van Zanten Groep, en geloven dat Nimbus door haar hands-on aanpak een substantiële bijdrage kan leveren aan de verdere uitbouw van de onderneming.”

De directie van Royal Van Zanten verandert niet. De overname heeft verder ook geen personele consequenties. Koninklijke Van Zanten Groep bestaat uit corporate Royal Van Zanten, Van Zanten Breeding en Van Zanten Flowerbulbs. De veredelaar is onder meer actief in lelie, tulp, alstroemeria, statice, chrysant, bouvardia, aster en celosia.

Sjoukje Heimovaara, algemeen directeur van Royal Van Zanten
Hans Neefjes
Hoofdredacteur Hans Neefjes is sinds december 1999 werkzaam bij het Vakblad voor de Bloemisterij.

Reageer op dit artikel

avatar