Van Schilfgaarde de ogenschijnlijke tegenpool van Vos

  Met Steven van Schilfgaarde krijgt Royal FloraHolland een heel ander type bestuurder dan Lucas Vos. Naast het uitzetten van de koers van FloraHolland viel de flamboyante Vos natuurlijk ook op door zijn enthousiaste gedrag op vergaderingen, waarbij zijn toespraken met gebalde vuisten geregeld dicht bij motivatie speeches in de buurt kwamen. Van Schilfgaarde, de huidige Chief Financial Officer (CFO), is een totaal andere persoonlijkheid.

  Van Schilfgaarde profileerde zich in het jaar en de zes maanden dat hij in de zogeheten Management Board van FloraHolland zit als een rustig en degelijke bestuurder. Strak en zakelijk doceert hij de cijfers van de bloemveiling op de algemene ledenvergadering van FloraHolland en op de persconferentie bij de toelichting van de jaarcijfers. Zoals het de financiële baas betaamt, blijkt hij daarin wel uitstekend op de hoogte van de cijfers en getallen achter het beleid van de veilingorganisatie.

  Als CEO,dus de topman van een concern, kan Van Schilfgaarde niet bogen op een ruime ervaring. Van 2011 tot en met 2013 was hij binnen KPN de laatste eindbaas van het befaamde ICT-concern Getronics, dat even later opging in het Nederlandse telecombedrijf. In totaal heeft Van Schilfgaarde 25 jaar bij KPN gewerkt in diverse financiële en managementfuncties. Daarna was hij kort toezichthouder bij KPMG en bij LeasePlan Corporation, alvorens hij in mei 2016 begon als CFO.

  Wat daarbij opvalt: sinds 2004 heeft Van Schilfgaarde 9 functies gehad die alleen maximaal 2 jaar duurden. Hoe Van Schilfgaarde de handschoen oppakt van financieel verantwoordelijke naar totaal eindverantwoordelijk voor het gehele FloraHolland concern wordt boeiend om te zien. Zijn collega’s roemen hem op LinkedIn met name zijn gaven in verandermanagement en dat is geen verkeerde eigenschap voor het in transitie verkerende Royal FloraHolland.

  Met het vertrek van Vos holt het aantal dienstjaren in de top van het management van Royal FloraHolland hard terug. Van Schilfgaarde zelf is als hij aantreedt als CEO ruim anderhalf jaar in dienst. De kans is aanwezig dat de nieuwe CFO, de financiële topman, van buiten FloraHolland komt. In het management daaronder heeft juist deze week ook Marcel Claessen, de logistieke baas, zijn vertrek aangekondigd. Hij is 11 jaar in dienst bij FloraHolland. Zijn opvolger Yme Pasma komt ‘van buiten’.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties