Dit seizoen ook bolbloemen met Milieukeur/PlanetProof-label verkrijgbaar

    Na een certificatieschema voor Milieukeur bloembollen lag het voor de hand dat er ook een certificatieschema voor Milieukeur bolbloemen kwam. Het huidige certificatieschma sierteelt onder glas is hierop aangepast

    Momenteel wordt 240 hectare aan bloembollen onder PlanetProof op de markt gebracht. André Hoogendijk, adjunct-directeur van de Nederlandse ketenorganisatie voor bloembollenbedrijven (KAVB) verwacht dat ook veel broeiers het PlanetProof certificaat willen behalen, is te lezen in de laatste E-magazine van SMK. „Albert Heijn en Jumbo kondigden eerder al aan dat zij hun versproducten verder gaan verduurzamen. PlanetProof certificering wordt – naast biologisch – de nieuwe standaard voor aardappels, groente en fruit, en óók voor sierteeltproducten. Dat zal dus zeker een belangrijke drijfveer zijn.” Hoogendijk is er in ieder geval erg blij mee; „Als branche hebben we zelf om duurzaamheidscriteria voor bolbloemen gevraagd. SMK voldoet hiermee dus aan een behoefte in de sector.”

    Sinds 2015 kunnen bollentelers met het PlanetProof schema aantonen hoe ze werken volgens duurzame productiewijzen, deze PlanetProof bloembollen gaan vervolgens onder andere naar tuincentra en telers van bolbloemen (zogenoemde broeiers). Juist die bloementelers konden tot nu toe die meerwaarde niet verzilveren, maar daar komt nu snel verandering in. Voor dat laatste stuk in het groeiproces – van bol naar bloem – is nu ook een PlanetProof schema voorhanden.

    Schema Plantaardig

    Vanaf maart is het de bedoeling dat het certificatieschema Plantaardig van kracht wordt. Daaronder vallen zowel bedekte als onbedekte sierteelt- en groenteteeltgewassen. Een algemeen schema dus, waaronder dan ook het certificatieschema bolbloemen wordt ondergebracht.

    Stichting SMK wil zich meer specialiseren op certificering van milieueisen. Ze heeft besloten om een sociale paragraaf geen onderdeel meer te laten zijn van het certificeringsschema, evenals eisen ten aanzien van voedselveiligheid. Die zijn geborgd in andere keurmerken. De stichting laat het aan de markt over of deze keurmerken worden vereist.

    Telers die met bestaande certificeringsschema’s werken, krijgen na invoering van het nieuwe schema een half jaar de tijd om over te schakelen.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties