Skimmia: tuinplant van de maand november

Het hele jaar door laat Skimmia japonica zich steeds op een nieuwe manier zien. In november toont de plant de knoppen van zijn stevige, fraaie bloempluimen. In april-mei gaan de knoppen open en bloeit hij met wit-roze bloemen die sterk geuren. Eind augustus verschijnen de eerste nieuwe knoppen. Vaste waarde is het leerachtige blad dat het hele jaar groen blijft. Allemaal redenen voor Bloemenbureau Holland om Skimmia te kiezen tot Tuinplant van de maand november.

Het assortiment Skimmia is de laatste jaren uitgebreid met veel nieuwe cultivars. Ze verschillen in de kleur van de bloemknop, de bladkleur (groen of bontbladig) en de compactheid van de plant. Er zijn zowel compacte dwerg-Skimmia’s als exemplaren die veel groter en losser groeien. De meest voorkomende cultivar van de Skimmia japonica is ‘Rubella’, met zijn rode bloemknop. Daarnaast zijn er andere roodkleurige variëteiten als ‘Rubesta’, ‘Rubinetta’ en ‘Red Dwarf’. Planten met groene/witte bloemknop zijn: ‘Finchy’, ‘White Globe’, ‘White Dwarf’, ‘Godries Dwarf Green’, ‘Fragrant Cloud’ (geurend). Enkele rode besdragende Skimmia zijn ‘Pabella’, ‘Obesssion’, ‘Veitchii’ en ‘Temptation’.

Skimmia behoort tot de wijnruitfamilie (Rutaceae) waar ook citrusboompjes deel van uitmaken. Die verwantschap ontdek je in de blaadjes: als die worden gekneusd, komt er een citrusgeur vrij. In het wild groeit de plant in de bossen van China en andere delen van Azië, zoals de Himalaya. De tuinversie is echter ontstaan in een Nederlandse kas.

Hier let u op bij de inkoop

  • Controleer de verhouding tussen potmaat, het aantal stekken per pot, de vorm van de plant en het aantal bloemknoppen op de plant.
  • Skimmia wordt in november uitsluitend met gekleurde bloemknop aangeboden. Deze knoppen zijn in augustus gevormd en blijven tot aan de bloei in april prachtig van kleur. In november is het dus niet noodzakelijk om op de rijpheid te letten.

Bron en foto’s: Mooiwatplantendoen.nl

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties