SMK-inspecties gaan door ‘op afstand’

Vanwege de maatregelen om het coronavirus tegen te aan, kan het zijn dat inspecties op bedrijven voor de keurmerken en certificaten van SMK gedurende enige tijd niet of niet volledig zijn uit te voeren. Voor enkele keurmerken geldt dat zij ‘op afstand’ kunnen doorgaan.

Als fysieke inspecties voor On the way to PlanetProof, Milieukeur en de Barometer Duurzame Bloemist en Duurzaam Terreinbeheer niet kunnen doorgaan als gevolg van de overheidsmaatregelen, mogen deze inspecties ‘op afstand’ worden uitgevoerd. Voorwaarde is wel dat alle controlepunten van een certificatieschema kunnen worden gecontroleerd.

Deze inspecties ‘op afstand’ vinden plaats op basis van een administratieve controle van de relevante documenten. Hierbij wordt gebruikgemaakt van digitale bestanden, foto- en videomateriaal in combinatie met een telefonisch interview. Voor certificaathouders geldt dat als bepaalde controlepunten niet op afstand kunnen worden gecontroleerd, zij daarvoor een onderbouwde ontheffing kunnen aanvragen bij SMK.

Verlenging

Het is daarnaast toegestaan om de geldigheidsduur van bestaande certificaten te verlengen met een periode van maximaal vier maanden. Daarmee wordt het inspectiemoment uitgesteld. Indien het certificatieschema specifieke inspectiemomenten voorschrijft (bijvoorbeeld tijdens de teelt), moet ook bij verlenging hieraan worden voldaan.

Certificatie-instellingen houden bij op welke bedrijven het uitstel van toepassing is.

De uitzonderingsmaatregelen gelden vooralsnog niet voor nieuwe aanvragers. Voor hen geldt een inspectie volgens de gebruikelijke voorwaarden inclusief fysieke controles.

Bron en foto: SMK

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties