Hortipoint Snelwegen helpen invasieve exoten bij hun reis door Europa

  Snelwegen helpen invasieve exoten bij hun reis door Europa

  0

  Snelwegen helpen invasieve exoten zich verder door Europa te verspreiden. Dit schrijven onderzoekers in het bulletin van de EPPO (European and Mediterranean Plant Protection Organization).

  Snelwegen helpen invasieve exoten zich te verspreiden. (Foto: Shutterstock)

  Op twee manieren helpen wegen bij de verspreiding van invasieve exoten: door de  onstuimigheid van het voorbijrazende verkeer worden de zaden verspreid, terwijl het onderhoud van wegen vooral de verspreiding van rhizomen in de hand werkt, bijvoorbeeld die van Fallopia japonica, Japanse duizendknoop.

  Het onderzoek onder leiding van de Oostenrijker Swen Follak, verbonden aan de Austrian Agency for Health & Food Safety, richtte zich op zeven Europese landen: Oostenrijk, Duitsland, Nederland, Ierland, Noorwegen, Slovenië en Zweden. Vijfhonderd invasieve exoten zijn onder de loep genomen. Daarvan blijken er 89 langs snelwegen te gedijen.

  Sterkst verspreid
  Er zijn dertien planten die zich in vier of meer landen langs wegen hebben gevestigd. Onder deze sterk verspreide soorten bevinden zich drie duizendknopen: Fallopia japonica, F. sachalinensis en F. x bohemica. Daarnaast blijken Ailanthus altissima, Robinia pseudoacacia en Rosa rugosa volop van de menselijke infrastructuur te profiteren.

  Volgens de onderzoekers is een vervolgonderzoek nodig naar bestrijdingsmethoden van invasieve exoten langs snelwegen om daarmee verdere verspreiding te voorkomen.

  Miranda Vrolijk
  Miranda Vrolijk is vakredacteur bij Tuin en Landschap. Ze is sinds 2002 werkzaam bij Uitgeverij Hortipoint en in 2005 als vakredacteur bij Tuin en Landschap begonnen.

  Reageer op dit artikel

  avatar