Sobere Troonrede met veel aandacht voor klimaat

  Alles is anders dit jaar: geen koets, geen Ridderzaal en zelfs de Miljoenennota wordt op een andere locatie overhandigd vanwege de verbouwing van het Binnenhof. Uiteraard sprak koning Willem-Alexander wel de Troonrede uit, maar vanuit de Grote Kerk.

  De Troonrede werd dit jaar opnieuw uitgesproken in de Grote Kerk in Den Haag. (Foto: Ministerie van Financiën)

  De grote thema’s in de Troonrede waren dit jaar de woningmarkt, de stikstofuitstoot en klimaatverandering. Zo begon de koning de Troonrede met de extreme regenval die grote delen van Limburg deze zomer onder water zetten. Voor het kabinet is dit aanleiding om alle maatregelen in verband met waterveiligheid opnieuw tegen het licht te houden.

  Green Deal

  Er komt in dit beleidsarme jaar ook extra geld voor klimaatmaatregelen en voor woningbouw. Ook voor het terugdringen van stikstofuitstoot, natuurherstel en biodiversiteit is extra geld uitgetrokken. In Europees verband vormt de Green Deal de hoeksteen van een gezamenlijke klimaataanpak.

  Koning Willem-Alexander zei dat Nederland economisch weer opveert na de coronacrisis en dat de werkloosheid historisch laag blijft. De hoop is dan ook dat ons land volgend jaar kan terugkeren naar meer normale verhoudingen. Volgens de koning blijft Nederland een goed land om in te leven.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties