Steeds meer dorpen komen zonder winkels te zitten

In een groeiend aantal dorpen in Nederland is geen enkele winkel meer te vinden. In vier jaar tijd is dit aantal gegroeid van 600 tot 631, meldt de NOS op basis van onderzoek van Locatus.

In plaatsen als Midlaren, Ee en Sauwerd in het noorden van het land sloten onlangs de laatste winkels. Ook het Zeeuwse Graauw en het Limburgse Middelaar hebben geen winkels meer. Tot september vorig jaar had Middelaar nog een winkel in zijn gemeenschapshuis, maar daar kwamen niet meer dan tien of vijftien klanten.

Niet het einde van het dorp

‘Het gevoel bestaat dat het vertrek van de winkel het einde is van het dorp’, zegt socioloog Lotte Vermeij van het Sociaal en Cultureel Planbureau. ‘Maar in de praktijk valt het mee. Het gebrek aan winkels blijkt niet mee te spelen bij de beslissing om in een dorp te gaan wonen. En mensen vinden nieuwe plekken om elkaar te ontmoeten.’

Onderzoek

Locatus ging bij zijn onderzoek uit van een totaal van 2463 woonplaatsen, gebaseerd op de oude postcode-definitie. In sommige plaatsen wordt gewerkt met alternatieven als een rijdende groentewinkel of een bestelpunt voor boodschappen in het dorpshuis.

Bron: NOS | Foto: Shutterstock