Streep door Bloemencorso van de Bollenstreek

Nadat eerder al de opening van lentepark de Keukenhof werd uitgesteld, gaat er nu een streep door het Bloemencorso van de Bollenstreek. „Dit jaar zal het corso niet rijden, omdat het corona-virus ons in een ijzeren greep houdt.”

De Bollenstreek is klaar voor de lente. Bollenvelden staan in bloei, maar toeristen zijn er amper. Nu gaat ook een streep door het Bloemencorso, dat al sinds 1947 ieder jaar wordt georganiseerd.

In overleg met de autoriteiten heeft het bestuur besloten om het evenement, dat jaarlijks tegen de miljoen mensen naar de Bollenstreek en Kennemerland trekt, af te gelasten. „Wij werken jaarrond toe naar dit hoogtepunt. Een paar dagen waarin wij met de hele wereld de schoonheid, de kleurenpracht en de heerlijk geur van de Hollandse bollenvelden delen”, zegt voorzitter Willem Heemskerk. „Wij zien en delen nu de zorg voor de Volksgezondheid. Dan kan een evenement, met de omvang als het onze, niet gewoon doorgaan.”

Hart onder de riem

Het Bloemencorso van de Bollenstreek is, evenals de Keukenhof, ontstaan na de Tweede Wereldoorlog. Een kweker stak de bevolking een hart onder de riem door met een met bloemen versierd object achter zijn trekker een rondje te rijden. Dit symbool van hoop na een periode van malaise groeide uit tot het wereldberoemde Lentefeest dat door miljoenen mensen over de hele wereld wordt gevolgd.

„Dit jaar zullen de wagens de gebruikelijke 42 kilometer van Noordwijk naar Haarlem niet afleggen”, aldus Heemskerk. „Het is in deze nieuwe realiteit niet verantwoord om de ruim 1200 vrijwilligers die wij hebben aan de wagens te laten werken, of langs de weg hun werkzaamheden te doen. Dit jaar zal het corso niet rijden, omdat het corona-virus ons in een ijzeren greep houdt. Het aantrekken van zoveel mensen, past niet in het tijdsbeeld van dit moment.”

Visitekaartje

Het Stichtingsbestuur is de komende dagen druk in de weer om alle betrokken te bereiken. Heemskerk: „In deze barre tijden is het mooi om te zien hoe goed iedereen samenwerkt aan oplossingen. Tegelijkertijd voelen wij ook onze verantwoordelijkheid als visitekaartje van het bloemenvak. De sierteeltsector gaat nu door een onvoorstelbaar dal. Wij pakken de komende tijd online zeker onze rol. Via onze sociale kanalen zullen wij de uitbundigheid, de blijheid en de geneeskracht van bloemen delen met de hele wereld. Daarmee delen wij symbolisch het gevoel van hoop.”

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties