Struinnatuur langs trekvaart IJsselmuiden ontsloten

    Wilgenstobben, elzenbroekbos en rietland. Het was er allemaal al langs de trekvaart in IJsselmuiden. Tlu landschapsarchitecten heeft de boel simpelweg ontsloten. Maar wel op zo’n ambachtelijke manier dat het bureau er de Beste Openbare Ruimte Award voor kreeg.

    Struingebied in achtertuin
    De bewoners van de nieuwe wijk Het Meer, die pal aan de trekvaart grenst, hebben daardoor een wandel- en struingebied in hun achtertuin. Het gaat om een 1,25 km lange strook langs de trekvaart die afwisselend 10 tot 40m breed is. Met bruggen op strategische plekken en verschillende soorten paden is het gebied door tlu ontsloten. Bewoners kunnen er variërend grote en kleine rondjes wandelen.

    Honderd jaar oude wilgengriend
    Er zijn geen nieuwe bomen of planten in het gebied toegepast. Tlu heeft gebruikgemaakt van wat er is en dat beleefbaar gemaakt. Bijvoorbeeld door in de oude Twiegweerd – een honderd jaar oude wilgengriend – een pad heel secuur langs de oude stobben te laten slingeren. Alleen voor het bloemrijk grasland (zie foto boven) is plantmateriaal in de vorm van een zadenmengsel in het gebied gebracht.

    Afhankelijk van de ondergrond en functie is gekozen voor gras-, vlonder- of betonpaden. Door het rietland lopen bijvoorbeeld graspaden (zie foto boven) die op hogere dijkjes zijn gelegd. In het elzenbroekbos en de Twiegweerd liggen echter vlonderpaden omdat de ondergrond hier erg nat is.

    Maximaal effect
    De jury van de Beste Openbare Ruimte Award oordeelde over de trekvaartzone met de volgende woorden: „Het is een ambachtelijk en functioneel ontwerp. De vormgeving is natuurlijk en terughoudend. Met bescheiden middelen wordt maximaal effect bereikt.’’ De trekvaartzone werd daarmee verkozen tot beste openbare ruimte boven de Groene Loper op de Technische Universiteit in Eindhoven en de Fietsparkeergarage Strawinskylaan in Amsterdam.

    In Tuin en Landschap 2 staat de volledige reportage over de ontsloten trekvaartzone. U kunt het artikel ook digitaal lezen (met inlog).

    Foto’s: Tlu landschapsarchitecten

     

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties