Student Niels voor 1 dag voorzitter Glastuinbouw Nederland

  Op 19 november heeft Niels Veldkamp een dag meegelopen met Sjaak van der Tak, voorzitter Glastuinbouw Nederland. De 4e jaars student Bedrijfskunde aan Rijksuniversiteit Groningen is een van de vijftien gelukkige kandidaten die mocht deelnemen aan het event ’Directeur voor 1 dag’ dat dit jaar voor de tweede keer werd georganiseerd. Hij weet nu onder meer dat glastuinders op veel ontwikkelingen voor hun bedrijf invloed hebben, maar ook veel niet. En dat jongeren moeten beseffen dat de glastuinbouw hen veel te bieden heeft.

  Als onderdeel van de meeloopdag van Niels Veldkamp met Sjaak van der Tak werd het kuipplantenbedrijf van Harry Beijer in Bemmel bezocht. Foto: Vidiphoto

  Wat is jouw motivatie aan te melden voor Directeur voor een dag?

  „Het is uniek en interessant evenement om met de top van een bedrijfstak mee te kunnen lopen. Geen enkele andere sector biedt zover ik weet studenten deze kans.”

  Vorig jaar ook?

  „Nee, toen is het niet onder mijn aandacht gekomen. Dan had ik wellicht ook een motivatiebrief geschreven.”

  En waarom de keuze voor Sjaak van der Tak?

  „Sjaak was direct mijn eerste keus, omdat hij voorzitter is van Glastuinbouw Nederland. Door met hem mee te lopen, krijg je een bredere inkijk in een gehele sector in plaats van een individueel bedrijf. En dat sprak me meer aan. Verder is Sjaak een persoon met een groot interessant netwerk.

  Wat ook heeft meegespeeld, is dat ik de sector een beetje ken, omdat ik een bijbaan op een potplantenbedrijf heb gehad. Echter, alleen van op de werkvloer. Hiervoor heb ik tevens agrarische bedrijfskunde gestudeerd aan de Hogeschool Larenstein. Zelf kom ik van een akkerbouwbedrijf.”

  Hadden studiegenoten ook interesse?

  „Niet dat ik weet. Ik heb het er wel met ze over gehad dat ik deelneem aan het evenement. Ik doe echter een vrij brede opleiding en dit maakt dat veel van mijn medestudenten er niet voor te enthousiasmeren zijn. Wat jammer is, want de glastuinbouw heeft jongeren zoveel te bieden zowel qua als carrière- als doorgroeimogelijkheden.”

  Is dat juist niet juist een reden om medestudenten te motiveren mee te doen?

  „Jazeker. Ik heb die dag dan ook het Instagram account van Glastuinbouw Nederland overgenomen. Er zitten veel jongeren op dat kanaal. Een mooie kans om hen te laten zien hoe een dag in de glastuinbouw eruit ziet.”

  Hoe zag je dag er globaal uit?

  „We hebben een bedrijf bezocht waar thema’s als arbeid, energie en plantgezondheid aan de orde kwamen. Ik heb een vergadering bijgewoond van de ondernemersgroep arbeid en een bijeenkomst van de organisatie Kom in de Kas waar het veiligheidsbeleid van de komende editie is besproken.”

  Wat is je het meest bijgebleven van de meeloopdag?

  „Dat de glastuinbouw een veelzijdige, dynamische en economische waardevolle sector is. Dat glastuinders niet alles in de hand hebben en daar mee moeten zien te dealen. Zoals de enorme verhoging van de stroomtaks per 2020.”

  Tips van Van der Tak gekregen?

  „Dat je onder alle omstandigheden beleefd en vriendelijk moet blijven en kans moet zien je in andere personen te verplaatsen. Dat je daarmee het meeste bereikt. Verder inspireert de optimistische en opportunistische houding van Van der Tak. Sjaak is iemand die altijd kansen ziet. Bij hem is een glas altijd half vol in plaats van half leeg.”

  Overweeg je een carrière in de glastuinbouw?

  „Met het volledigere beeld dat ik van de sector heb gekregen, weet ik in ieder geval dat er veel kansen liggen voor mij. Ik weet wat voor wereld er achter die glazen ramen schuil gaat. Als ik er een bedrijfskundige loopbaan in overweeg dan zal het op het gebied van procesoptimalisatie zijn.”

  Ga je jouw ervaringen delen? Hoe?

  „Zeker, vooral via sociale media. Op het Instagram-account van Glastuinbouw Nederland zijn dus al foto’s gepost.”

   

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties