Bloem en Blad Bloemen en planten Tambuzi verhandelt als eerste CO2-neutraal gekweekte rozen

Tambuzi verhandelt als eerste CO2-neutraal gekweekte rozen

0

Kwekerij Tambuzi in Kenia is de eerste rozenkweker die zijn geurende tuinrozen CO2 neutraal verhandeld. Dat werd dinsdagavond 5 november bekendgemaakt op het rozenevent For the Love of Roses in Aalsmeer, georganiseerd door Parfum Flower Company.

Stagiaire Elisa Zandvliet, marketeer Arnold Wittkamp en onderzoeker Rick van der Linden hebben het afgelopen jaren onderzocht of en hoe de rozen van de Keniaanse kweker Tambuzi CO2 neutraal verhandeld kunnen worden. ‘We hebben alle onderdelen van het teeltproces en transport onderzocht en berekend, zoals de grond, mest, luchtvervoer en gebouwen. Zo konden we een calculatie maken van het CO2-gehalte per rozensteel.’

Deze calculatie compenseert Tambuzi door samen te werken met Bamboo Village in Oeganda, een project van de Nederlander Henri Potze. Dit bedrijf plant bamboe waarmee huizen worden gebouwd. ‘Bamboe is een supersnel groeiend product dat heel goed CO2 opneemt’, legde Henri dinsdagavond uit.

Wouter de Vries, directeur van Parfum Flower Company is heel erg blij met de resultaten: ‘Duurzaamheid is een belangrijk thema in de rozenteelt en als bedrijf vinden we het ook belangrijk om altijd bezig te zijn met nieuwe, bijzondere initiatieven die er toe doen.’

 

Nieuwe roos

Op het netwerkevent voor (internationale) rozenkwekers en -veredelaars, bloemisten en stylisten werd ook een nieuwe roos gedoopt. De geurende Rosa Alina Parfumella van Meilland Jardin & Parfum uit Zuid-Frankrijk is vernoemd naar de Roemeense bloemstyliste Alina Neacsa en wordt toegevoegd aan het assortiment van de Parfum Flower Company.

Bron en foto’s: Bloem&Blad

Reageer op dit artikel

avatar