Tentoonstelling Beter met Planten in Leidse Hortus

Van aspirine tot opium: veel van onze geneesmiddelen komen oorspronkelijk uit planten. Noten, goji bessen en hennepzaad zijn niet aan te slepen nu ze de status van superfood hebben bereikt. Maar de grenzen tussen gezondheid en genot, geneesmiddel en gif zijn soms flinterdun. Van 16 mei tot en met 27 oktober besteedt de Hortus botanicus Leiden aandacht aan planten en gezondheid in de tentoonstelling Beter met Planten.

In de Hortus zijn allerlei planten te vinden die bij het thema Beter met Planten passen. In de Clusiustuin, het vertrekpunt van de tentoonstelling, staan geneeskrachtige planten uit Europa. In de Systeemtuin is aandacht voor giftige en geneeskrachtige stoffen in allerlei plantenfamilies en in de tropische kassen is informatie te vinden over geneeskrachtige planten uit de tropen.

Het onderzoek naar geneeskrachtige planten doet de Hortus samen met het Instituut Biologie Leiden (Universiteit Leiden) en de China Academy of Chinese Medical Sciences in Peking. Bij de onderzochte planten staat een speciaal bordje met Chinese tekens en  een qr-code die verwijst naar achtergrondinformatie over de plant.

Heksentapijt

Kunstenares Diana Scherer ontwerpt kunstwerken met wortels. Ze is gefascineerd door wortelsystemen van planten. Voor de Hortus ontwerpt zij een heksentapijtje geïnspireerd op de voornaamste bestanddelen van heksenzalf, zoals wolfskers, alruin en bilzekruid. Het kunstwerk wordt ingezaaid op 16 mei en wordt tentoongesteld in de bollenkas.

Middeleeuwse tuinen

Van 3 mei t tot en met 1 september is in het Rijksmuseum van Oudheden de tentoonstelling Middeleeuwse tuinen te zien met verhalen over planten, kruiden en bloemenpracht in de Middeleeuwen, van Europa tot het Midden-Oosten, met de Clusiustuin in de Hortus als eindpunt.

Bron en beeld: Hortus Botanicus Leiden

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties