Think (peach) pink

Potanjers kennen een lange geschiedenis. Ooit begonnen als bloeiende kamerplant werd al snel de gebruikswaarde ontdekt om de plant om te dopen naar perkplant. Daarbinnen vindt een verdere specialisatie plaats.

Door middel van een sortimentsuitbreiding met nieuwe kruisingen binnen Dianthus wordt de weg ingeslagen naar een vaste plant. De bekende gevuldbloemige perkplanten kunnen een winter overblijven, maar een wat droge winter is dan wel gunstiger dan een natte.

De nieuwe generatie tuinanjers is een stuk sterker en zijn hybrides uit kruisingen tussen specifieke laagblijvende soorten. Dit type anjertjes wordt wel ‘The Pinks’ genoemd. Dit betekent niet dat de planten roze bloeien, maar pinks slaat op de vaak gefranjerde toppen van de bloemblaadjes. De aanduiding is ontstaan in de 14e eeuw voor het patroon dat kartelscharen achterlaten (pinking shears).

Makkelijk te kruisen

Soorten zijn gemakkelijk met elkaar te kruisen en dat levert tal van kleuren, vormen en groeiwijzen op. Laag gedrongen kussenvormende planten zijn uitermate geschikt voor bloembakken, perken, rotstuinen of in pot op het terras. Een topper binnen de Diantica Serie is de Peach Party, die te vergelijken is met de al wat bekendere Pink Kisses. Het is een goede doorbloeier met goed houdbare bloemen. Ze worden geteeld op een buitenveld.  Onder glas vertakken ze minder, schieten te snel in de knop en worden te gerekt.

Het geslacht Dianthus telt circa 333 geaccepteerde soorten en zit in de familie Caryophyllaceae. De letterlijke betekenis is goddelijke (dios) bloem (anthus). Een leerling van Aristoteles, Theophrastus van Eresus, die leefde tussen 371 en 287 v Chr., was een universeel geleerde en wordt gezien als één van de eerste botanici. Hij gaf de naam Dios Anthos aan de Dianthus caryophyllus ter ere van Zeus vanwege de fraaie en geurige bloemen. Hij wordt wel de ‘Vader van de Plantkunde’ genoemd.

Naam: Dianthus ‘Kledg18305’ Diantica Peach Party

Kenmerken: vaste plant tot 20 cm hoog; blad langwerpig, grijsgroen; bladoppervlak voorzien van een waslaagje; bloem niet gevuld, bloemrand geschulpt; bloemdoorsnede tot 2,5 cm; bloemkleur roze

Herkomst: Oost- tot Noordoost-Azië

Houdbaarheid: vaste plant

Verkrijgbaarheid: vanaf half mei tot augustus

VBN-nummer: 360812

Veiling: FloraXchange

Verzorging: een zonnige plek tot half schaduw; goed gedraineerde grond; kan goed tegen droogte

Tekst: Leo Miedema Floricode.com | Foto: Fotostudio GJ Vlekke

Dit artikel verder lezen?

Wachtwoord vergeten
Nog geen abonnee?

Direct registreren

Uw voordelen

  • Het betrouwbare vakblad tien keer per jaar bij u op de deurmat
  • Vakinformatie over alle facetten van de bloemendetailhandel, de bedrijfsvoering, productpresentatie, verkoop en personeelsbeleid
  • Toegang tot online besloten artikelen en data
  • Exclusieve toegang tot digitale vakbladen database
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties