Thuys, bloemen en meer zilver gecertificeerd

Thuys bloemen en meer in het Overijsselse Boekelo heeft de zilveren status behaald van het keurmerk Barometer Duurzame Bloemist. Eigenaren Dennis en Odette Homeijer ontvangen op 28 februari het certificaat uit handen van locoburgemeester en wethouder duurzaamheid Niels van den Berg van de gemeente Enschede.

De bloemisten vinden het belangrijk om beter om te gaan met het milieu. ‘Ook zien we dat steeds meer bedrijven aandacht voor duurzaamheid hebben en alleen met een gecertificeerde bloemist willen werken. Met dit certificaat garanderen we dat we duurzaam ondernemen’, zegt Dennis. ‘De klanten in de winkel merken verder geen verandering, maar we hopen wel dat ze net zo bewust worden van duurzaamheid als wij.’

Duurzame inkoop

De audit vond eind januari plaats. Een onafhankelijke organisatie beoordeelde het inkooppercentage  en de bedrijfsvoering. Op dit moment ligt het percentage bloemen met een verantwoord keurmerk tussen de  40 en 45%. Ruim 10% hoger dan noodzakelijk is voor de zilveren status en dat percentage ligt tegen het gouden niveau van minimaal 50% aan. In de zomer zal Thuys door het grotere aanbod (buiten)planten naast MPS-A(+), meer biologisch kunnen inkopen.

Voordat de bloemenwinkel was gecertificeerd, was het bedrijf een jaar verder. ‘Soms moet je anderen van duurzaamheid overtuigen. Maar toen wij eenmaal begonnen, werden we steeds enthousiaster en bewuster. Dan zie je steeds meer zaken die anders kunnen’, zegt Odette.

In de toekomst wil het duo zeker de  gouden status halen. ‘Wij proberen alles eruit te halen wat erin zit. Qua inkoop van de bloemen zijn wij alleen afhankelijk van de groothandels en kwekers. Veel bedrijven hebben nog geen certificering. Maar het komende jaar zullen steeds meer kwekers zich gaan certificeren.’

Voor mens en milieu

De onderneming voldoet naast een duurzamer assortiment aan verschillende duurzaamheidseisen, zoals nauwgezette afvalscheiding, gebruik van chloorvrij en recyclebaar verpakkingsmateriaal, overstap naar een duurzame energieleverancier, LED-verlichting en het gebruik van milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen.

De bloemisten vonden de veranderingen al met al niet zo heel groot. ‘Wij waren al behoorlijk bewust bezig, maar doordat alles zwart-op-wit komt te staan, word je je nog bewuster. Dat is interessant, maar vooral heel belangrijk voor mens en milieu’, aldus Odette.

Samen met het bloemistencollectief FloraNL kan Thuys, bloemen en meer, zakelijke klanten bedienen op Europees en landelijk niveau.

Bron en foto: FloraNL

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties