Vakblad voor de Bloemisterij Het vak Tijgermug nu zonder vrijstellingen te bestrijden

  Tijgermug nu zonder vrijstellingen te bestrijden

  0

  Met de instemming van het College voor de Toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) voor de toelating van VectoMax FG is de bestrijding van tijgermug niet meer aangewezen op vrijstellingen. Met deze reguliere toelating is het middel continu beschikbaar.

  Voor een goede bestrijding van tijgermuggen in kassen zijn middelen met verschillende werkingsmechanismen nodig. Twee reeds toegelaten middelen op basis van de biocidenverordening werken niet altijd afdoende, zodat regelmatig om een vrijstelling van VectoMax FG werd aangedrongen als extra beschikbaar middel.

  Dit aandringen is met de reguliere toelating van het middel verleden tijd. VectoMax FG is gebaseerd  op twee bacteriestammen (Bacillus thuringiensis subsp. israelensis serotype H14, stam AM65-52 en Bacillus sphaericus 2362, stam ABTS-1743). Deze bacteriën infecteren de darmen van de muggenlarven, waardoor ze sterven. De toelating is een wederzijdse erkenning van een beoordeling door Zwitserland.

  Nieuwe werkzame stof in de kas

  Het gewasbeschermingsmiddel Exalt op basis van de werkzame stof spinetoram is toegelaten voor professioneel gebruik in de bedekte grondgebonden teelt van onder meer bloemisterijgewassen. De werkzame stof is in Europa in 2014 goedgekeurd en komt nu voor het eerst in Nederland op de markt. Het is een fermentatieproduct van bodembacteriën dat inwerkt op het centrale zenuwstelsel van insecten. Ze krijgen het binnen via de behandelde bladeren.

  Het middel werd dit jaar getest In proeven in het Belgische PCS zij goede resultaten geboekt tegen Echinothrips op azalea en kamerplanten. Zowel de larven als adulten werden nagenoeg volledig gedood.

  Vitamine D3 tegen knaagdieren

  Ook is er een middel (Selontra/Relpexa) tegen knaagdieren toegelaten voor professioneel gebruik binnen IPM met een ander werkingsmechanisme dan de bekende rodenticiden op basis van bloedverdunners (anticoagulantia). De werkzame stof van het nieuwe middel is cholecalciferol (vitamine D3). Een overdosis vitamine D3 veroorzaakt verkalking van bloedvaten, nieren, maagwand en longen, waardoor de dieren sterven. Doordat het middel een ander werkingsmechanisme heeft is dat gunstig tegen de ontwikkeling van resistentie.

  Wel kan het middel, net zoals de anticoagulantia, alleen onder de biocidenverordening worden toegelaten op basis van het maatschappelijk belang – in dit geval de volksgezondheid – vanwege de risico’s op doorvergiftiging voor roofvogels en marterachtigen. Het middel wordt daarom alleen toegelaten voor professioneel gebruik binnen een IPM-systeem om minimale blootstelling van mens en milieu aan de biociden te garanderen. De toelating is een wederzijdse erkenning van een beoordeling door Finland.

  Reageer op dit artikel

  avatar