Top Royal FloraHolland moet getuigen over meermalige trays

  Topbestuurders van Royal FloraHolland moeten voor de rechter onder ede getuigen wat de bloemenveiling heeft gedaan om het gebruik van Floratino plantentrays te bevorderen. De verhoren starten op dinsdag 28 mei. Onder meer ceo Steven van Schilfgaarde en oud-ceo Timo Huges zijn opgeroepen.

  In 2010 sloot exporteur Frans Timmermans een samenwerkingsovereenkomst met de veiling, waarin werd afgesproken dat ze zijn meermalige Floratino-systeem (op foto links) en zijn Certi-keurmerk voor kamerplanten samen zouden uitbouwen. Als tegenprestatie beloofde Timmermans dat hij voortaan al zijn bloemen en planten via de veiling zou afnemen.

  Volgens Timmermans heeft Royal FloraHolland zich onvoldoende ingezet om van de Floratino een succes te maken. De reden zou zijn dat de veiling grote winst maakt op wegwerptrays. De rechter heeft besloten dat Timmermans elf getuigen mag horen. Aan de hand van de uitkomsten zal hij beslissen of het de moeite waard is om een rechtszaak aan te spannen.

  In een reactie stelt Royal FloraHolland dat ze het Plastic Pact heeft ondertekend, waarin 70 partijen zich inzetten voor het terugdringen van wegwerpverpakkingen. Daarnaast heeft ze aangegeven dat het aandeel meermalige trays en fusten boven 60% ligt. Daar hoort wel de kanttekening bij dat vooral de bloemenemmers goed scoren op dit punt. De meermalige trays worden nog mondjesmaat gebruikt. Sinds de huur daarvan in januari is verlaagd, is het gebruik hiervan met 20% toegenomen.

  Royal FloraHolland-woordvoerder Michel van Schie benadrukt dat het gaat om een zakelijk geschil. „Dit is een getuigenverhoor onder ede, maar er is op dit moment geen sprake van een verantwoording voor de rechter. Het staat niet vast dat dit daadwerkelijk tot een zaak leidt.”

  Follow the Money, een website over onderzoeksjournalistiek, heeft meerdere malen over de eenmalige trays geschreven. Royal FloraHolland-woordvoerder Van Schie vindt het jammer dat FTM de zaak eenzijdig belicht. „Wij hebben enkele malen aangeboden om in een gesprek een uitgebreide toelichting te geven, maar daar had men geen behoefte aan.”

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties