De Boomkwekerij Nieuws Trachelospermum Star of Sicily beste noviteit Groen-Direkt

  Trachelospermum Star of Sicily beste noviteit Groen-Direkt

  0

  Trachelospermum jasminoides ’Pink Flowers’ (Star of Sicily) is op Groen-Direkt door de bezoekers uitgekozen als de beste introductie. De plant werd ingezonden door Flores in Terra uit Melderslo.

  „Ik had het eigenlijk ook wel een beetje verwacht”, zegt kweker Albrecht Brands. „Bij noviteiten zie je steeds vaker meer van hetzelfde. Bloemen hebben net een extra kroonblaadje of een kuifje meer of minder. Voor verzamelaars natuurlijk hartstikke leuk, maar het grote publiek ziet het verschil niet. Ik denk dat we met deze Trachelospermum wel echt wat nieuws in handen hebben. Een echte noviteit dus.”

  Ruikt naar Italië

  Wat er opvalt is de bloem en de geur, aldus Brands. De bloem is lichtroze, de geur is iets lichter dan de witte soort. Brands omschrijft het als ’een lichte jasmijngeur’. „Als je de bloemen ruikt, waan je je gelijk in Toscane.” Daarnaast kan de kweker nog wel wat eigenschappen opnoemen ten gunste van de plant: hij is zo goed als winterhard, is sterk, wintergroen en bloeit van mei tot september. De hoofdbloei is in mei en juni, waarna de plant rustig doorbloeit tot september. De doorbloei staat ook garant voor een lange geurende periode.

  Hernieuwde introductie

  Nieuw is de plant niet. Waar hij vandaag komt, is volgens Brands niet helemaal bekend. De plant zou vanuit Japan naar Europa zijn gebracht onder de naam ’Pink Flowers’. Later is hij door een Franse kweker onder de naam ’Pink Showers’ op de markt gebracht en qua naam beschermd. Mogelijk is de plant ook onder andere namen in de markt gezet. „Maar de laatste jaren was de plant zowel in Europa als Amerika niet tot nauwelijks te krijgen en voor ons dus reden om hem te herintroduceren.”

  Plant met potentie

  Afgelopen najaar bracht Brands hem mondjesmaat op de markt om de meningen te peilen. „Met een nieuwigheid is het altijd lastig om te beslissen of je er 2.000 van op moet zetten of 20.000. De reacties waren extreem positief en dit voorjaar had ik grotere aantallen, waardoor ik de introductie aandurfde.” Na Groen-Direkt is de eerste voorraad echter op. „In mei heb ik de volgende schoof klaar.” Wat Brands op termijn verwacht van de plant? „Toen ik de kwekerij overnam, verkochten we 2.000-3.000 witte Trachelospermum, nu zijn dat er 150.000. Of we dat met Star of Sicily ook gaan halen, durf ik niet te zeggen, maar ik verwacht dat de potentie er wel is.”

  Dit artikel verder lezen?

  Inloggen als abonnee

  Nog geen abonnee?

  Direct registreren

  Uw voordelen

  • Het betrouwbare vakblad tien keer per jaar bij u op de deurmat
  • Vakinformatie over alle facetten van de bloemendetailhandel, de bedrijfsvoering, productpresentatie, verkoop en personeelsbeleid
  • Toegang tot online besloten artikelen en data
  • Exclusieve toegang tot digitale vakbladen database
  Ketura Sikken
  Ketura Sikken is sinds 2008 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Zij schrijft voornamelijk over sortiment, gewasbescherming en duurzaamheid.

  Reageer op dit artikel

  avatar