Tulp Replica wint Interpolis Tulpenprijs 2018

Op de Vaktentoonstelling in Zwaagdijk is de dubbelbloemige tulp Replica gekozen tot winnaar van de Interpolis Tulpenprijs 2018.

De dubbelbloemige cultivar Replica werd door een vakjury uit tien genomineerde nieuwe tulpen tot winnaar gekozen. De jury, ervaren kwekers en broeiers van tulp, waardeerden diens goede presentatie in knopstadium (lees: veilstadium). De knop is roodroze. In volle bloei is de bloem rood van kleur. Bladstand en steellengte zijn volgens de jury ook prima. Bovendien is de kasperiode van zo’n 20 dagen redelijk snel. Hij is  vanaf eind januari, uitgaande van ’gewone’ Hollands geteelde bollen, te broeien.

De tulp Replica is afkomstig uit de veredelingskraam van kwekersvereniging Hybris, waarvan Borst Bloembollen, Triflor, Reus Bloembollen, Primavera Veredeling en Nijssen holding aandeelhouders zijn. Teler Ko Schilder is de veredelaar/selecteur bij Hybris. De prijswinnende Replica is een kruisingsproduct uit 1996. De oogst in 2018, naar verwachting 4 ton bollen afkomstig van ongeveer 0,2 ha, wordt verdeeld over de eerste vier kopers van de tulp. De Hybris-aandeelhouders Borst, Triflor en Reus zijn drie van de vier kopers.

Tulpenprijs is onderdeel van Vaktentoonstelling

De Interpolis Tulpenprijs werd voor de vierde keer uitgereikt. De ingezonden tulpen werden zowel op water gebroeid als op potgrond. De competitie plus prijsuitreiking is onderdeel van de diverse activiteiten tijdens de Vaktentoonstelling bij Proeftuin Zwaagdijk, die dit jaar zijn eerste lustrum vierde. Het showen en verhandelen van nieuwe cultivars is een van de belangrijkste elementen van de Vaktentoonstelling. Het hele tulpenvak komt in Zwaagdijk bij elkaar.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties