Tulp staat in maart op de Bloemenagenda

De maand waarin de lente begint viert Mooiwatbloemendoen.nl met de tulp. Tulipa ademt volgens het online platform frisheid, stevigheid en kleur en helpt het voorjaar een beetje naar voren te halen.

De tulp komt oorspronkelijk uit Turkije. Daar droegen Ottomaanse sultans een tulp op hun tulband. In 1562 kwam een eerste vracht tulpenbollen aan in Antwerpen, waarmee de Nederlandse bollenteelt begon. Al snel ontstonden nieuwe vormen en kleuren, die Nederlandse velden vulden. Tegenwoordig worden er 10.000 hectaren tulpenbollen in Nederland geteeld in wel 3.000 cultivars. In de snijbloemenhandel worden daarvan zo’n 600 cultivars aangeboden. Door veredeling bestaan inmiddels 15 groepen tulpen, met onderscheidende blad- en bloemvorm, natuurlijke bloeiperiode en/of hoogte.

Waar op letten bij de inkoop van tulpen

  • Het gewicht bepaalt het uiterlijk van de tulp. Uit grote bollen komen de zwaarste tulpen met de grootste bloemen.
  • Lengte en rijpheidstadium moeten in evenwicht zijn. Het rijpheidsstadium wordt uitgedrukt in cijfers van 1 (onrijp) tot 5 (rijp).
  • Bij het inkopen van tulpen moeten de bloemen gezond zijn. Tulpen lijden soms aan Botrytis of hebben gele bladpunten. Wanneer er zwakke, glazige plekken in de steel zitten, is er sprake van kiepers of waterstelen, die niet stevig zullen staan in de vaas.
  • Sommige kwekers behandelen tulpen voor om de groei van de stelen te verminderen en bladvergeling tegen te gaan.

Verzorgingstips voor professionals

  • Tulpen groeien in de emmer nog makkelijk 5 tot 15 centimeter. Door ze kort maar ook koel te bewaren voorkomt u dat ze te snel doorgroeien. Zet ze op een klein beetje water.
  • Draai tulpen strak in het papier waardoor ze goed stevig worden en niet krom groeien.
  • Werk schoon en droog bij de verwerking: Botrytis steekt makkelijk de kop op bij deze verse bladrijke bloem.
  • Gebruikt u tulpen in een boeket of arrangement? Houd dan rekening met de groeispurt.
  • Voeg bolbloemenvoeding toe bij een gemengd boeket van tulpen en narcissen. Narcissen geven slijm af na snijden, de voeding voorkomt een nadelig effect daarvan op de tulpen.

Bron en foto’s: Mooiwatbloemendoen.nl

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties