Vakblad voor de Bloemisterij Het vak Tulpen nemen het pontje

  Tulpen nemen het pontje

  0

  Je bedrijf is in Breezand en je tulpen staan in Julianadorp, aan de andere kant van het Noordhollandsch Kanaal. Dan is oversteken met het pontje een goede optie, legt teler Rick van den Hoek uit.

  Waarom het pontje?

  „Het is de kortste route. Eerst 500 meter van mijn bedrijf Vita Nova naar het pontje en dan nog zo’n afstand naar het veld van de bollenteler waar ik de tulp ’Ice Cream’ mag plukken. Het veilingklaarmaken doen we op ons bedrijf in Breezand.”

  Hoe vaak vaar je over?

  „Eerst om de dag een keer en tegenwoordig een of twee keer per dag, dus het valt wel mee. Meestal met drie veilingkarren per ritje. Normaal rijdt een medewerker, maar nu zat ik een keer op de tractor. Daarom liet ik mijn dochter een foto maken.”

  De tulp ’Ice Cream’ past niet op uw bedrijf Vita Nova in Breezand?

  „Daar telen en broeien we vooral de langstelige Franse tulpen, zowel in de kas als buiten. De ’Ice Cream’ mogen we plukken bij een bollenteler. Ik vind die tulp het mooist als je hem laat in het seizoen in de vollegrond plukt. Dan is het contrast tussen het wit en het rode randje van bloem het grootst.  Zo’n 7 jaar geleden was ik de enige aanvoerder op de veiling. Inmiddels zijn er nog vijf broeiers van ’Ice Cream’. We gebruiken een poster om voor de klok extra reclame te maken voor deze bijzondere tulp.”

  Hoe waardeert de handel ’Ice Cream’ ?

  „Met 40-50 cent per stelen mogen we niet klagen. Het hele seizoen is de prijsvorming eigenlijk al best goed. Zo’n 70 cent voor de Franse tulpen is geen uitzondering. Het koele, rustige, vrij droge voorjaarsweer zal daar aan bijgedragen hebben. Dat weertype is ook prima voor de teelt. We konden goed plannen en de kwaliteit blijft prima.”

   

  Hans Neefjes
  Hoofdredacteur Hans Neefjes is sinds december 1999 werkzaam bij het Vakblad voor de Bloemisterij.

  Reageer op dit artikel

  avatar