Tweekleurige ’Stripy’ wint vakprijs chrysant Keukenhof

  De tweekleurige troschrysant ‘Stripy’ heeft de vakprijs chrysant 2018 op Keukenhof gewonnen. Kwekerij Retine uit Tuil zond hem in.

  De tweekleurige ’Stripy’ is een vrij recent geïntroduceerde cultivar van veredelaar Dekker Chrysanten. Het groene hart van de bloem contrasteert scherp met de paarse bloemlinten waarvan de randen wit zijn. De telers Jan-Willem en Rene de Jongh van kwekerij Retine uit Tuil zond de cultivar in voor de chrysantenshow op Keukenhof. Zij wonnen er de 1e prijs mee in de keurgroep troschrysanten. De jury kwalificeerde ’Stripy‘ als een vernieuwing voor het sortiment chrysant en de inzending bestond uit hele mooie, gelijkmatige takken, ofwel topkwaliteit. En dat straalde de vaas met bloemen zo goed uit, dat alle juryleden de cultivar onafhankelijk van elkaar op de eerste plek noteerden. Zodoende was snel duidelijk wie de overall winnaar van de chrysantshow editie 2018 is.

  Er waren dit jaar 35 deelnemers aan de show. Zij zonden 210 vazen met chrysant in.

  Magnum en Country Lime

  De hoogste score bij de categorie pluischrysanten ging naar VannoVa J&A Flowers. Zij brachten de witte pluizer ‘Magnum’ naar Lisse. De jury repte over een zeer exclusieve uitstraling van de bloem, die tevens zeer groot was; de naam Magnum klopte helemaal. Ook deze uniformiteit en rijpheid van deze inzending was goed in orde.

  In de keurgroep santini won Richard van Schie met zijn inzending ‘Country Lime’. Een supermooie vaas bloemen, die opviel door zijn gelijkheid en frisheid, aldus het juryrapport.

  Eervolle vermelding voor geverfde chrysant

  De jury gaf een eervolle vermelding aan de groep geverfde chrysanten, zowel tros als pluis, die inzender Dekker Chrysanten het merk ‘Bubblegum’ meegeeft. De jury ziet het als een echte aanvulling op het assortiment. Dekker Chrysanten heeft samen met ververij De Koning ontdekt dat onder andere de bloemen van de witte enkelbloemige Kennedy uitstekend een combinatie van 2 verschillende kleuren kan krijgen. Er zijn zeven kleurencombinaties, elk met een eigen naam, bijvoorbeeld Bubblegum.

  De jury bestond uit de chrysantentelers Leo Middelburg en Jan van Ruijven (tevens bestuurslen promotiecollectief Chryson), Claudia de Garde (veilingmeester Royal FloraHolland), exporteurs Koos van Wijk (Enigma Flowers ) en Arwin Pluimgraaff (Van Duyvenvoorde) en Thijs van Giessen (ambassadeur Chryson) en zijn vrouw en Aaltje van Giessen.

   

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties