Twintig organisaties starten tweejarig onderzoek naar epr

    Een consortium van bijna 20 organisaties en gemeenten gaat de komende twee jaar onderzoek doen naar de maatschappelijke impact van de eikenprocessierups en een betere monitoring en beheersing van de rups. De nieuwe inzichten moet leiden tot een verbeterde Leidraad Beheersing Eikenprocessierups. Dat meldt de website van Wageningen UR.

    In de afgelopen jaren is in Nederland de overlast door de eikenprocessierups sterk toegenomen. Dit heeft de toegankelijkheid en het gebruik van de natuur door mensen beperkt. Daarnaast zorgt de eikenprocessierups voor hoge beheerkosten en staat de biodiversiteit onder druk door bestrijding met biologische middelen die ook dodelijk zijn voor rupsen van andere vlindersoorten.

    Ondanks dat de eikenprocessierups al zo’n 30 jaar in Nederland voorkomt, zijn er nog veel vragen. Daarbij gaat het om bijvoorbeeld de maatschappelijke en ecologische gevolgen van beheermaatregelen. Ook is nog veel onduidelijk over wat je kunt doen aan een betere inrichting en beheer van de leefomgeving om de gevolgen beheersbaar te houden.

    Leidraad Beheersing Eikenprocessierups

    In het nieuwe onderzoek wordt verder in detail gekeken naar de effectiviteit van de verschillende beheersmaatregelen die worden ingezet bij de betrokken gemeenten. Bijvoorbeeld de mogelijkheden van het stimuleren van natuurlijke vijanden, door de inzet van nestkastjes en bloemrijk beheer van bermen.

    De nieuwe kennis moet beheerders in Nederland ondersteunen. Daarbij gaat het om  het maken van keuzes voor de inrichting van het landschap en beheersing van de eikenprocessierups. De relatie met gezondheidsrisico’s en biodiversiteit zal hierbij centraal staan.

    Monitoring afgestemd

    De basis van een goede beheersing van de eikenprocessierups is inzicht in de ontwikkelingen van het aantal rupsen en vlinders, maar ook van de genomen beheersmaatregelen. Een landelijk of regionaal overzicht van de situatie is echter moeilijk te krijgen. De monitoring en opslag van waarnemingen gebeurt op  verschillende manieren. De deelnemende partijen zullen daarom de monitoringprotocollen op elkaar afstemmen zodat gegevens vergelijkbaar en uitwisselbaar worden.

    Bijna 20 organisaties en gemeenten

    Het onderzoek wordt uitgevoerd door Wageningen University & Research in samenwerking met Nivel en partners van het Kenniscentrum Eikenprocessierups. Penvoerder is de Vereniging Stadswerk Nederland. De overige deelnemende partijen zijn mede-initiatiefnemer Stichting De Groene Stad, de Vereniging van Bos- en Natuurterreineigenaren, elf gemeenten (Amersfoort, Bergeijk, Dalfsen, Ede, Emmen, Hardenberg, Raalte, Rijswijk, Scherpenzeel, Tilburg, en de gemeentelijke Samenwerkingsorganisatie CGM (Cuijk, Grave, Mill) en ProRail. Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen in mede-financier.

     

     

     

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties