Ultiem witte phalaenopsis wint show in Taiwan

  Phalaenopsis Charming Prince ’Lee 1287’ is uit 1327 inzendingen van diverse orchideeën gekozen tot de allermooiste op de internationale show TIOS in Taiwan. Een spierwitte orchidee; zelfs de lip van de bloem is wit. Dat unieke aspect in combinatie met rijke bloei, bracht de internationale jury tot zijn oordeel.

  De cultivar is in 2013 veredeld op het bedrijf Char Ming Agriculture van teler Tsang-Yu Lee. In 2016 bloeide hij voor het eerst, aldus de teler. De plant waarmee hij de show won, is drie jaar oud. Op de drie takken zijn 142 bloemen geteld door de internationale jury. Ze stelde tevens vast dat die bloemen allemaal een kant op staan, zodat er als het ware een wit gordijn van bloemen ontstond.

  De typering bruidssluier kwam ook voor in het juryrapport. Voor de 1327 verschillende orchidee (diverse types en species) die dit jaar ter keuring werden ingebracht, waren 180 juryleden beschikbaar, waarvan 50 van buiten Taiwan kwamen.

  De Taiwan International Orchid Show (TIOS) behoort tot de top 3 van internationale shows voor orchidee. Het wordt gehouden op de zogenoemde Taiwan Orchid Plantation, een plek die de Taiwanese overheid in 2004  beschikbaar stelde voor telers/veredelaars van orchidee. Er is 157 ha bebouwd door 84 bedrijven. Daarmee is het de grootste concentratie van orchideebedrijven wereldwijd. In de kassen groeit vooral phalaenopsis. De overheid betaalt de show die sinds 2005 jaarlijks wordt gehouden in een van kassen op het complex in het Tainan district, in het zuiden van Taiwan.

  Met de orchideeënshow wil de overheid de telers helpen, want orchidee is een belangrijk exportproduct voor Taiwan. Voor vakgenoten zijn er conferenties, lezingen, bijeenkomsten en een beurshal waar Taiwanese hun klanten kunnen spreken. Telers uit de hele wereld komen begin maart op het evenement af. Sommigen komen al ruim voor de show, om al eerste uit de nieuwste selecties van de Taiwanese veredelaars te kunnen kiezen. Van de winnende noviteit Charming Prince ’Lee 1287’ zijn toen ook al proefbestellingen geplaatst, aldus het bedrijf Char Ming Agriculture

  Ruim 240.000 bezoekers
  Het tiendaagse evenement (dit jaar van 3 t/m 12 maart) is er ook om de populariteit van de orchidee te versterken. Het trok in 2017 ruim 240.000 dagjesmensen uit Taiwan. Zij komen in de vijf hallen goed aan hun trekken. Naast de individuele inzendingen van telers zijn er ook hallen met allerlei arrangementen van orchidee en diverse stands waar behalve souvenirs een breed sortiment van dit gewas te koop.

  Phalaenopsis Charming Prince ’Lee 1287’ I Foto: Hans Neefjes
  Impressie van TIOS Taiwan I Foto: Hans Neefjes
  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties