Van verzorgingsstaat naar participatiesamenleving

,,Er zijn voorzichtige signalen dat het einde van de mondiale crisis in zicht is. Daarmee ontstaat ook voor ons land perspectief op herstel’’, aldus Koning Willem-Alexander in zijn eerste troonrede. Herstel wordt mede bereikt door de klassieke verzorgingsstaat te veranderen in een participatiesamenleving.

Uitzicht op herstel, neemt niet weg dat de Nederlandse economie kampt met een aantal specifieke problemen van structurele aard, waaronder de schuldenlast van overheid en huishoudens, en de vermogenspositie van banken.
In onze huidige netwerk- en informatiesamenleving zijn mensen mondiger en zelfstandiger dan vroeger. Ook is er de noodzaak om het tekort van de overheid terug te dringen. Deze gegevens leiden ertoe dat de klassieke verzorgingsstaat langzaam maar zeker verandert in een participatiesamenleving. Van iedereen die dat kan, wordt gevraagd verantwoordelijkheid te nemen voor zijn of haar eigen leven en omgeving.

Krediet mkb
Om de toegang tot kredieten te vergroten, maakt de regering in 2013 €125 miljoen vrij. Daarmee kan het midden- en kleinbedrijf investeren in nieuwe activiteiten. Ondernemers hebben daarnaast de mogelijkheid om investeringen versneld fiscaal af te schrijven.
Om zoveel mogelijk mensen aan het werk te houden en te krijgen, stelt de regering €600 miljoen beschikbaar. Zoals afgesproken in het Sociaal Akkoord, komen werkgevers en werknemers hiervoor met sectorplannen. Die zijn gericht op meer banen en stageplaatsen voor jongeren, behoud van vakkrachten en betere begeleiding van werk naar werk.